Cum sa termoizolezi la exterior in 7 pasi cu solutia ETICS cuvata minerala
Stiai ca energia consumata pentru incalzire depinde, printre altele, de pierderile de caldura ale elementelor constructive care separa spatiul locuit de mediul exterior?
Aceste pierderi de caldura pot fi reduse prin izolarea la exterior cu webertherm prestige, un termosistem (en. External Thermal Insulation Composite System, prescurtat ETICS) pe baza de vata minerala, destinat izolarii termice si fonice a peretilor exteriori, fiind una dintre cele mai eficiente metode pentru scaderea consumului de energie.
Elementele componente ale sistemului webertherm prestige:
Inainte de a te apuca de lucru, asigura-te ca ai toate materialele necesare:
- Adeziv weber P40 max²
- Vata minerala bazaltica ISOVER PROFI FASSADE
- Dibluri cu rozeta
- Adeziv armare weber R40 max²
- Plasa weber mesh prestige
- Grund weber G700
- Tencuiala weberpas silicate sau weberpas topdry.
Iata ce ai de facut:
PASUL 1. Pregateste peretele
Verifica suprafata peretelui si inlatura zonele cu deteriorari prin lovirea din loc in loc cu un ciocan pentru a identifica si inlatura acele zone in care tencuiala se desprinde.
Dupa ce ai inlaturat tencuiala veche, aplica un strat nou de tencuiala, utilizand grundul universal de profunzime weber GR100 (pentru a asigura aderenta corespunzatoare si pentru a regla absorbtia de apa a suportului) si mortarul de tencuire pe baza de ciment weber BC15.
Inainte de a monta termosistemul, nu uita sa cureti suprafata peretelui de praf si alte impuritati (prin periere sau prin pulverizarea de apa sub presiune), indiferent daca acesta a fost sau nu recent tencuit.
Verifica apoi planeitatea suprafetei peretelui cu un dreptar si un poloboc, iar in cazul unor abateri de planeitate mai mici de 1 cm, aplica un strat mai gros de mortar adeziv pe placile de vata minerala.
PASUL 2. Monteaza profilul de baza
Prinde profilul de baza de fatada cu ajutorul suruburilor cu dibluri incastrate in stratul de rezistenta, urmand o linie perfect orizontala situata la o distanta de 0,5 - 0,6 m fata de nivelul solului (terenul adiacent).
Sfat: Respecta intotdeauna distanta intre punctele de fixare ale diblurilor recomandata de producatorul profilelor.
Daca marginile exterioare ale bucatilor de profil nu sunt perfect aliniate, monteaza cateva pene intre profilul metalic si perete si lasa o distanta de 3 mm intre doua profile adiacente pentru compensarea dilatarilor.
La colturile fatadei, taie profilele la 45°, croind un tronson dintr-o singura bucata. In cazul in care suprafata sistemului ETICS depaseste suprafata soclului fatadei spre exterior, profilul de baza trebuie prevazut cu margine de picurare pe toata lungimea zonei pe care este montat.
PASUL 3. Aplica mortarul - adeziv
Dupa ce ai pregatit adezivul weber P40 max² conform recomandarilor producatorului, aplica mai intai un strat subtire de mortar adeziv pe toata suprafata placii pentru cresterea aderentei. Mortarul adeziv se va aplica fie perimetral, fie in strat continuu, in cazul unor suprafete plane, fara denivelari, folosind o gletiera cu dinti de 20 mm.
PASUL 4. Monteaza placile de vata minerala
Incepe montajul placilor de vata minerala de la profilul de baza, continuand in sus, pe peretele cladirii. In cazul placilor din doua straturi suprapuse, imbinarile vor fi decalate vertical. Dupa fixarea placilor de vata minerala pe fatada, ajusteaza pozitionarea acestora prin lovire usoara, imediat dupa lipire. Nu uita sa verifici verticalitatea si planeitatea suprafetei cu ajutorul unui dreptar pe tot parcursul procesului de montare a placilor si evita spatiile goale intre placi.
La colturile fatadei, placile de vata minerala trebuie montate in sistem intretesut.
La colturile deschiderilor (usi, ferestre, etc.) se vor monta placi de vata minerala decupate in forma de L, in asa fel incat placa sa nu fie in niciun punct mai ingusta de 200 mm.
Daca intre doua placi adiacente ramane un spatiu mai mare de 10 mm, acesta se va umple cu o banda de vata minerala. Spatiile mai inguste se vor umple cu spuma poliuretanica cu grad redus de expandare. Diferentele de nivel de pe peretele fatadei se regleaza folosind placi de grosimi diferite.
PASUL 5. Monteaza diblurile cu rozete
Diblurile cu rozeta se monteaza dupa intarirea mortarului adeziv, la circa 24 de ore dupa lipirea placilor de vata minerala. In zonele de colt iti recomandam folosirea unor dibluri cu diametrul rozetei de minimum 60 mm. Adancimea gaurii de ancorare in materialul de rezistenta al peretelui suport va fi ≥ 45 mm. La aceasta valoare adauga grosimea tencuielii existente pe peretele suport (in cazul renovarii unei fatade existente) si grosimea placilor de vata minerala, rezultand in acest fel lungimea tijei diblului.
Daca nu stii cum trebuie dispuse diblurile, iata schemele recomandate mai jos:
Numarul de dibluri pe m² este influentat de conditiile climatice ale zonei.
Numarul minim de dibluri pentru ancorarea termoizolatiei in camp curent este de 6 buc/m² pana la inaltimea de 50 m.
Important: In cazul peretilor din beton, caramida plina sau cu goluri diblul se va introduce prin batere, iar in cazul peretilor de beton celular, prin insurubare.
PASUL 6. Aplica stratul de masa de spaclu
Dupa ce ai pregatit adezivul weber R40 max² conform indicatiilor producatorului, armeaza colturile deschiderilor de pe fatada (usi, ferestre, etc.) cu benzi de plasa de armare de circa 300×300 mm, la un unghi de 45° cu orizontala, si colturile verticale ale peretelui cu profile speciale cu plasa de armare. Aplica apoi un strat de masa de spaclu pe ambele fete ale coltului, pe o latime de 100 - 150 mm, dupa care poti trece la incorporarea profilului.
In zonele de contact cu elementele de tamplarie foloseste profile speciale cu plasa de armare si banda de protectie. Incepe montajul prin lipirea profilului cu partea autoadeziva pe rama usii sau a ferestrei. Suprapune plasa de armare peste cea a profilului pentru colturi verticale, apoi acopera cu mortar. La final, indeparteaza banda de protectie.
Sfat: Aplica masa de spaclu doar daca temperatura exterioara este intre 5 si 30°C si nu exista risc de inghet in urmatoarele 48 de ore.
Poti trece acum la aplicarea celui de-al doilea strat de masa de spaclu. Suprapune doua bucati de plasa de armare adiacente pe aproximativ 100 mm, fara ca stratul rezultat sa aiba abateri de planeitate. Intinde apoi cel de-al doilea strat de masa de spaclu astfel incat grosimea totala a stratului de mortar armat sa fie de 3-5 mm.
Sfat: Asigura-te ca plasa se afla in treimea superioara a grosimii stratului armat de masa de spaclu pentru o mai buna rezistenta mecanica.
Te-ai descurcat de minune pana aici! Tot ce trebuie sa faci acum e sa astepti uscarea completa a masei de spaclu (3 - 5 zile) pentru continuarea lucrarii.
PASUL 7. Aplica tencuiala decorativa
Inainte de tencuiala decorativa, aplica grundul de amorsaj weber G700, de preferat aceeasi culoare cu cea a tencuielii. Asteapta 24 de ore de la amorsarea peretelui si apoi poti trece la aplicarea tencuielii decorative weberpas silicate sau weberpas topdry.
Sfat: Aplica tencuiala decorativa doar daca temperatura exterioara este intre 5 si 30°C si nu exista risc de inghet in urmatoarele 48 de ore.
Tencuiala decorativa se va aplica cu ajutorul unei gletiere din otel inoxidabil, iar apoi se poate driscui dupa preferinta. Grosimea stratului va fi de 1,5 - 2 mm, mai mare sau egala cu granulometria tencuielii.
Sfat: Asigura-te ca intreaga cantitate de tencuiala decorativa folosita face parte din acelasi lot de fabricatie, pentru a avea o culoare rezultata cat mai uniforma. Aplicarea tencuielii se va face cat mai repede posibil pe intreaga fatada, in straturi umede succesive (metoda „umed pe umed”).
Gata! Ai terminat! De acum, te poti bucura de confortul casei tale caci, combinand vata minerala Saint-Gobain ISOVER si adezivii Saint-Gobain WEBER special creati pentru sistemul ETICS, obtii o izolare termica si fonica superioara a peretilor exteriori.