Solutia ETICS cu vata minerala pentru izolarea termica si fonica a peretilor exteriori
Deoarece cladirile sunt responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie in Uniunea Europeana, conform ultimelor studii, reducerea consumului de energie in sectorul cladirilor constituie o masura importanta, necesara pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, limitand astfel incalzirea globala.
Pentru a creste performanta energetica a cladirilor si pentru a spori confortul si conditiile de siguranta ale utilizatorilor, Saint-Gobain propune pietei din Romania solutia webertherm prestige, un termosistem (en. External Thermal Insulation Composite System, prescurtat ETICS), pe baza de vata minerala, certificat SR EN 13500, destinat izolarii termice si fonice a peretilor exteriori.
Elementele componente ale sistemului webertherm prestige:
Avantajele termosistemului webertherm prestige:
- izolare termica si economie de energie
- rezistenta mecanica si stabilitate
- rezistenta la solicitarile produse de variatiile de temperatura si umiditate a aerului
- rezistenta la solicitarile produse de loviri
- siguranta la incendiu
- protectie impotriva zgomotului.
Izolare termica si economie de energie
Cantitatea de energie consumata pentru incalzire depinde, printre altele, de pierderile de caldura ale elementelor constructive care separa spatiul locuit de mediul exterior, astfel ca termoizolarea la exterior reprezinta cea mai eficienta metoda de reducere a puntilor termice structurale si de protectie a peretilor. Recomandarea Saint-Gobain este ca, in orice cladire incalzita, peretii exteriori sa aiba o rezistenta termica corectata (R') de minimum 4 m²K/W ce poate fi obtinuta, de cele mai multe ori, doar prin aplicarea unui strat de material termoizolant. Aceasta valoare asigura un nivel suficient de scazut al pierderilor de caldura prin peretele respectiv pe timpul sezonului rece. In acest fel, cheltuielile pentru incalzire sunt reduse, peretele cladirii este protejat, iar energia consumata pentru racire pe timpul verii se diminueaza considerabil.
Combinand vata minerala Saint-Gobain ISOVER si adezivii Saint-Gobain WEBER special creati pentru sistemul ETICS, se obtine o izolare termica superioara a peretilor exteriori. In cazul unui perete suport din caramida cu goluri sau din beton celular autoclavizat (BCA), atunci cand sistemul webertherm prestige este prevazut cu un strat de vata minerala ISOVER Profi Fassade cu grosimea de 250 mm, se poate ajunge la o valoare a rezistentei termice R de 8,46 m²K/W.
Rezistenta mecanica si stabilitate
Sistemul webertherm prestige rezista solicitarilor produse de greutatea proprie, suctiunea vantului, dilatarile/contractarile cauzate de variatiile de temperatura si umiditate a aerului exterior si, uneori, actiunile mecanice produse de loviri. In general, pentru sistemele ETICS se considera ca solicitarile cauzate de suctiunea vantului sunt cele mai importante. Determinarea acestor solicitari se face conform prevederilor din Codul de proiectare CR 1-1-4/2012 - Evaluarea actiunii vantului asupra constructiilor. Stabilitatea mecanica a sistemului ETICS este asigurata si de aderenta elementelor componente. Valorile acestui parametru pentru produsele care alcatuiesc solutia webertherm prestige respecta cerintele standardului SR EN 13500. In cazul celor trei tipuri de vata minerala propuse in alcatuirea sistemului ETICS, valoarea rezistentei la tractiune, care influenteaza stabilitatea mecanica a sistemului, este de 7,5 kPa pentru ISOVER Fassade si 10 kPa pentru ISOVER Profi Fassade sau ISOVER TF Profi, valoarea minima a rezistentei la tractiune acceptata de SR EN 13500 fiind 7,5 kPa.
Pentru a garanta o stabilitate corespunzatoare a stratului de masa de spaclu, standardul SR EN 13500 impune ca plasa de armare sa aiba o rezistenta la tractiune de 40 N/mm, iar aceasta conditie este satisfacuta de catre plasa de armare din fibra de sticla weber mesh prestige (160 g/m²) care intra in componenta sistemului. Stabilitatea stratului de tencuiala este asigurata de aderenta sa la stratul de masa de spaclu. Tencuiala decorativa weberpas silicate, de exemplu, are o valoare a aderentei la suport de 0,3 N/mm² (masurata conform SR EN 1542:2002), suficienta pentru a rezista solicitarii de suctiune a vantului.
Rezistenta la solicitarile produse de variatiile de temperatura si umiditate a aerului
Dupa ce sunt instalate pe fatada, produsele care alcatuiesc sistemul webertherm prestige sunt supuse variatiilor de temperatura provocate de conditiile climatice, aceste variatii putand atinge 70°C. Atunci cand temperatura scade, produsele se contracta, iar cand temperatura creste, ele se dilata. Daca aceste schimbari de dimensiuni ale produselor componente sunt mult diferite unele fata de altele, pot rezulta solicitari mecanice intre straturile de materiale care, in timp, pot provoca aparitia de fisuri si crapaturi in stratul de tencuiala decorativa. Produsele din categoria mortarelor si a tencuielilor decorative Saint-Gobain Weber au valori foarte reduse ale coeficientului de dilatare / contractare.
In plus, produsele din vata minerala Saint-Gobain ISOVER din componenta webertherm prestige au si ele valori mici ale acestui coeficient deoarece au clasa de stabilitate dimensionala DS (70, 90), determinata conform SR EN 1604. Astfel, dimensiunile placilor de vata minerala variaza cu mai putin de 1% atunci cand ajung la temperatura de 70°C si sunt in contact cu o umiditate a aerului de 90%. In concluzie, este putin probabil ca solicitarile produse de variatiile de temperatura si umiditate a aerului sa cauzeze deteriorari ale componentelor sistemului webertherm prestige.
Sistemul webertherm prestige are clasa W2 de permeabilitate la apa a suprafetei exterioare (suficient de redusa pentru a evita patrunderea de cantitati semnificative de apa catre straturile interioare ale fatadei) si o valoare ridicata a permeabilitatii la trecerea vaporilor de apa (Clasa V2, cf. SR EN 7783:2012), astfel ca apa nu se poate acumula in interiorul peretelui termoizolat.
Rezistenta la solicitarile produse de loviri
Sistemul webertherm prestige are cea mai mare valoare a rezistentei la penetrare (PE500), cf standardului SR EN 13500, dar si un nivel ridicat de rezistenta la impact (I2, fara deteriorari la 2J), cf SR EN 13497:2004). Rezistenta la compresiune, care de asemenea influenteaza rezistenta sistemului la loviri, este, in cazul celor trei tipuri de vata minerala propuse in alcatuirea sistemului ETICS, de 20 kPa (ISOVER Fassade) si 30 kPa (ISOVER Profi Fassade, ISOVER TF Profi), valoarea minima acceptata de SR EN 13500 fiind de 10 kPa.
Siguranta la incendiu
Euroclasa de reactie la foc a sistemului ETICS cu vata minerala este A2-s1,d0, un nivel ce permite ca webertherm prestige sa poata fi utilizat chiar pentru fatadele cladirilor foarte inalte, unde se cere cel mai inalt grad de siguranta la incendiu.
Protectie impotriva zgomotului
Un perete de fatada in cazul unei cladiri locuite trebuie sa asigure si un nivel de protectie corespunzator fata de zgomotul aerian produs de sursele aflate in mediul exterior: mijloace de transport, echipamente, vorbire. Acest nivel de protectie este exprimat de indicele de izolare la zgomot aerian, notat RW (atunci cand este determinat in laborator) sau R'W (atunci cand este determinat in conditii de santier). Uneori, peretele suport are valori RW mai mici decat 48-50 dB, care nu satisfac cerintele Normativului C 125 – 2013, iar instalarea sistemului webertherm prestige poate mari sensibil valoarea acestui parametru.