Termoizolatie ROCKWOOL peste capriori
Pentru a raspunde exigentelor moderne privind confortul si siguranta in utilizarea unei constructii, proiectarea si executia unui acoperis trebuie privite dintr-o perspectiva ceva mai complexa, in care nu mai este suficienta simpla acoperire a sarpantei cu o invelitoare din metal, ceramica, beton, bitum sau alt material. Acestea nu pot imbunatati transferul termic, pentru ca nu sunt concepute in acest scop, avand rolul doar de a impiedica patrunderea apei si a curentilor de aer.
Experienta si studiile de specialitate au aratat ca transferul termic prin partea superioara a unei constructii este semnificativ - chiar daca tavanul are o suprafata mai mica decat peretii exteriori, pierderile pot reprezenta 25-30% din consumul pentru incalzire, deoarece aerul cald are proprietatea de a se ridica, avand densitatea mai mica.
Acest lucru arata ca termoizolarea trebuie executata nu doar pe suprafetele verticale, ci si la nivelul acoperisurilor in panta si al acoperisurilor terasa, independent de faptul ca ulterior spatiul de dedesubt va fi sau nu locuibil/mansardat. In timpul verii, izolarea termica este la fel de necesara, fiind cunoscuta incalzirea considerabila a invelitorii, care trebuie separata de spatiul locuit printr-un strat cu rezistenta termica ridicata.
O dovada a preocuparilor specialistilor din domeniu pe acest subiect este faptul ca, la editia de anul acesta a Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri de la Lucerna, montajele standard propuse pentru concurs au inclus nu doar realizarea invelitorii, ci si aplicarea unui strat de termoizolatie peste astereala, respectiv a hidroizolatiei cu permeabilitate la vapori. In concluzie, in acest moment nu se mai poate vorbi despre un acoperis standard decat in sistem complet.
Iata de ce ROCKWOOL recomanda un strat de termoizolatie ca element de baza al unui acoperis. Mai mult decat atat, sistemul inovator de termoizolatie peste capriori, realizat cu panouri de vata minerala de inalta densitate de la ROCKWOOL, aduce cu sine o serie de avantaje adiacente:
- Protejarea sarpantei (lemnul nu mai inregistreaza variatii mari de temperatura si umiditate, deci are o durata de viata mai lunga)
- Izolarea acustica superioara
- Distribuirea uniforma a sarcinilor mecanice asupra sarpantei
- Ventilarea optima a spatiului de sub invelitoare
- Protectia la foc oferita de vata minerala bazaltica care este incombustibila (clasa de reactie la foc A1) si rezista pana la 1000°C.