Solutii speciale PERI la cladirea cu design futurist Lakhta Center din Saint Petersburg, Rusia

PERI a proiectat si furnizat o gama larga de solutii - bazate in principal pe schelele modulare PERI UP Flex Modular

Impresionanta arhitectura a Lakhta Center, o cladire cu un design futurist realizat de Tony Kettle, este centrul atentiei in Saint Petersburg. Cu o inaltime totala de 462 m, cladirea multi-etajata din centrul complexului va depasi in inaltime toate celelalte cladiri din Rusia. Mai mult, la finalizare, cladirea de pe Finnish Jade Bight va fi cea mai inalta cladire din Europa. Pusa in fata a numeroase provocari in ceea ce priveste cofrajele si esafodajele necesare, PERI a furnizat contractorului suport tehnic - de la solutii de cofrare pentru fundatiile de dimensiuni ce depasesc recordurile in domeniu, pana la dispunerea complexa a esafodajelor.

De la inceputul lui 2018, Lakhta Center, cu o suprafata utila de circa 400.000 m², va fi cea mai mare cladire de birouri din Saint Petersburg. Principala structura este cladirea de birouri extrem de inalta si o impresionanta cladire multi-functionala. In plus, complexul de cladiri include un hotel, o cladire destinata stiintei pentru copii, zone destinate activitatilor sportive si recreative si multe alte zone cu facilitati de ordin public.
Cladirea de birouri multi-etajata - ce serveste ca sediu central al Companiei Gazprom - va fi cea mai inalta cladire din Europa, avand un total de 87 de etaje si o inaltime de 462 m. Executia fundatiilor s-a dovedit a fi extrem de complicata, nu numai datorita inaltimii structurii, dar si datorita conditiilor de fundare dificile datorate pozitionarii structurii chiar pe zona de coasta. Mai mult de-atat, urmare a amplasarii structurii, solicitarile mari din vant au trebuit luate in considerare. Din punct de vedere arhitectural, principala provocare pentru realizarea cladirii extrem de inalte a fost continua rotatie a structurii in forma de spirala si schimbarea continua a suprafetei planseelor. Nu in ultimul rand, constructorul s-a confruntat cu necesitatea dispunerii temporare a unor esafodaje si a unor schele de lucru pentru montarea sau modificarea unor constructii metalice.

Fundatiile: intrare in Cartea Recordurilor Guinness
Cerintele speciale in ceea ce priveste fundatiile nu au putut fi intrunite prin turnarea unui radier masiv, astfel ca a fost necesar un proiect cu o solutie speciala. Ca rezultat, structura a fost executata pe un numar de 264 de piloti forati pana la o adancime de 82 m. Suplimentar, fundatiile au fost executate in forma de pentagon - avand o amprenta de 5,600 m² si o inaltime de 16,50 m. Zece pereti de forfecare ce se nasc radial din inelul central se incastreaza in cinci pereti exteriori; acesti pereti de forfecare in forma de grinzi T duble unesc cele doua plansee pentru a forma o enorma caseta portanta. La turnarea fundatiilor in martie 2015, echipa din santier a inregistrat un nou record mondial. Aceasta operatiune a fost inregistrata in Cartea Recordurilor Guinness ca cea mai mare etapa continua de betonare ce s-a executat vreodata. In acest proces, s-a turnat o cantitate de 19.624 m³ de beton - cu circa 3.000 m³ mai mult decat recordul inregistrat anterior de Wilhire Grand Tower din Los Angeles.
Executia fundatiilor s-a dovedit a fi extrem de complexa, astfel ca s-a apelat PERI Rusia pentru proiectarea unei solutii de cofrare a peretilor de fundare. In baza unui concept cuprinzator bazat pe sistemul de cofrare DOMINO, specialistii PERI au putut astfel indeplini cele mai importante cerinte ale constructorului: panouri de cofraj relativ usoare, ce pot fi manevrate manual, astfel incat sa reduca la minim necesitatea macaralei. In acelasi timp, presiunea ridicata a betonului proaspat a putut fi transferata catre cofraj.

Turnul: cea mai inalta cladire din Europa
Nucleul central al complexului Lakhta este reprezentat de o structura ce se inalta in forma de spirala catre cer. Inginerii de la PERI Rusia - in stransa conlucrare cu compania de constructii - au dezvoltat o solutie completa pentru realizarea nucleului cladirii si a planseelor in consola. Sistemul auto-catarator ACS a fost imbinat cu sistemul de cofraj cu grinzi pentru pereti VARIO GT 24 pentru executia nucleului; acest lucru a permis inaltarea rapida a cofrajului pentru betonarea urmatorului tronson fara a fi necesara utilizarea macaralei, indiferent de conditiile atmosferice. Datorita flexibilitatii sistemului de cofraj cu grinzi pentru pereti, echipa responsabila cu executia a putut ajusta fara probleme, in mod continuu cofrajul astfel incat acesta sa respecte forma in continua schimbare a geometriei structurii. PERI a pus la dispozitie solutii detaliate, precum elemenetele de colt prevazute cu sistem integrat de decofrare, acest lucru a permis realizarea operatiunilor de lucru mai rapid si mai eficient. Pe exteriorul nucleului s-a utilizat sistemul standard ACS cu carucior pentru cofraj. In zonele cu diametru variabil al nucleului, trecerea peste cavitatile rezultate la betonarea peretilor s-a realizat prin utilizarea pieselor "tip papuc" specifice sistemului - fara a fi necesara utilizarea macaralei. Pompa distribuitor de beton a fost pozitionata direct pe una dintre platformele ACS si ridicata impreuna cu cofrajul. Turnurile de acces PERI UP, cu inaltime de pana la 65m, au fost de asemenea integrate in sistemul catarator, folosind atat accesului securitar cat si evacuarii in caz de urgenta.
Inginerii de la PERI au proiectat o solutie pentru panourile cataratoare de protectie perimetrala avand la baza sistemul catarator pe sine RCS. Pentru dimensionarea panourilor perimetrale de protectie, a fost necesar sa se ia in considerare o incarcare foarte mare din vant, urmare a pozitionarii la malul marii. Panourile individuale de protectie au fost proiectate pe o inaltime egala cu trei nivele, urmarind geometria in spirala a structurii. Datorita faptului ca elementele de protectie perimetrala au putut fi supralargite telescopic a fost posibila protectia perimetrala in mod continuu si fara goluri, in ciuda schimbarii permanente a geometriei. Ancorarea panourilor de protectie perimetrala cataratoare s-a realizat cu ancoraje de tip "papuc" fixate in plansee, fapt ce a permis realizarea de console de 15 - 40 cm facilitand astfel realizarea micilor ajustari.

Cladire multifunctionala: arhitectura remarcabila pentru folosinta versatila
Suplimentar structurii foarte inalte, complexul cu utilizare mixta Lakhta include o serie de cladiri cu destinatie multifunctionala, facilitati de agrement, precum si un amfiteatru in aer liber gigantic, cu vedere la mare. Pentru a realiza forma complexa a structurii au fost necesare, printre altele, diverse tipuri de schele si esafodaje, precum si acces sigur in toate zonele de lucru. O provocare particulara a fost realizarea unui esafodaj pentru transferul temporar al sarcinilor de la trei grinzi de otel cu deschideri de 36 m, fiecare cantarind 110 t. Pentru diferite alte constructii si consolidari de otel, a fost necesar sa se planifice si sa se livreze esafodaj pentru sustinere temporara.
PERI a proiectat si furnizat o gama larga de solutii - bazate in principal pe schelele modulare PERI UP Flex Modular.
Esafodajele au fost montate pe inaltimi de pana la 33 m, avand capacitate portanta de pana la 45 kN pe un picior. In plus, platformele mobile de acces au fost pozitionate pe structurile suport pentru a permite asamblarea simpla si rapida a grinzilor de otel. Modul de dispunere a riglelor metalice SRU a permis distribuirea uniforma a incarcarilor atat pe directie longitudinala cat si transversala. Pentru a fi posibil transferul in siguranta al incarcarilor foarte mari prin esafodajul de mare portanta in planseele de beton anterior executate, s-au montat popi de siguranta pe mai multe nivele utilizandu-se popi de tip MULTIPROP si PEP. Nu in ultimul rand, schelele modulare, completate cu un numar de turnuri PERI UP Stair de-a lungul marginii exterioare a cladirii, au asigurat accesul sigur in toate zonele de lucru.


Cea mai inalta cladire din Europa este in prezent executata in Saint Petersburg: sediul central al companiei ce activeaza in domeniul energiei - Gazprom va atinge in total o inaltime de 462 m. Cladiri multifunctionale spectaculoase, un amfiteatru si parcuri spatioase completeaza complexul.
foto: PERI Gmbh

In particular, localizarea spectaculoasa a adus cu sine cateva provocari. Fundatiile au fost extrem de complexe, nu doar datorita inaltimii cladirii si, implicit, a incarcarilor mari din vant, dar si datorita conditiilor existente de fundare.
foto: PERI Gmbh

Pentru nucleul structurii in forma de spirala, PERI a proiectat si livrat un sistem de cofraj eficient bazat pe sistemul auto-catarator ACS. Operatiunile de lucru ce nu au necesitat macara si s-au putut exercita independent de conditiile atmosferice, au accelerat astfel progresul executiei.
foto: PERI Gmbh

Panourile cataratoare de protectie perimetrala RCS au oferit o inchidere perimetrala continua, fara goluri pe intreg perimetrul structurii. Prin intermediul pieselor ajustabile pentru fixarea de plansee, panourile de protectie au putut fi atasate in conditii de siguranta de marginea in consola sau retrasa ale planseelor.
foto: PERI Gmbh

Solutia PERI a inclus si o varietate de solutii de esafodaje pentru utilizare in cladirea multifunctionala. Cu schela modulara PERI UP Flex, au putu fi transferate incarcari foarte mari de la inaltimi mari.
foto: PERI Gmbh

Intreaga solutie PERI a inclus diverse solutii de cofrare si esafodaje; printre alte lucruri, console cataratoare, sisteme de cofrare pereti TRIO si DOMINO precum si solutii specifice privind platformele de lucru pentru cladirea multifunctionala.
foto: PERI Gmbh

Contractor:
Renaissance Construction, St. Petersburg, Russia
Field Service:
PERI St Petersburg, Rusia


In cazul in care doriti sa aflati mai multe detalii despre sistemele de cofraje PERI, faceti clic pe butonul Cerere de informatii. Daca doriti sa aflati mai multe despre sistemul de cofraj cu panouri Domino, faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret sau alte informatii de la persoana de contact a firmei Peri Romania Srl, folosind butonul corespunzator.
Produse mentionate in articol
Sistem de cofraj cu panouri Domino
 
Sistem de cofraj cu panouri Domino

Cofraj robust si usor, utilizat pentru cofrarea elementelor verticale din beton, ideal pentru proiecte de constructii civile si industriale. Rama proprie, coltare, panouri de inchidere si de compensare, o gama larga de aplicatii pot fi realizate cu acest sistem de cofraj. Schela de betonare ce completeaza sistemul se utilizeaza la crearea de platforme de lucru. Ramele panourilor Domino sunt realizate din otel sau aluminiu. Toate componentele sistemului Domino pot fi manevrate fara macara. Cofrajul usor este potrivit pentru cofrarea urmatoarelor elemente: fundatii; grinzi; elemente verticale de infra si suprastructura; piscine si bazine de agrement; pile si stalpi rectangulari; parapeti de beton si ziduri de sprijin; camine si galerii pentru instalatii; proiecte de renovare structuri.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Esafodaj, schela de protectie si ecran de protectie
Esafodaj, schela de protectie si ecran de protectie
Schela de sustinere, pop
Schela de sustinere, pop
Cofraj pentru planseu
Cofraj pentru planseu
Cofraj de perete
Cofraj de perete
Cofraj, schela
Cofraj, schela
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...