Factori de influenta ce trebuie luate in considerare
De la material si profil pana la calitatea suprafetei: exista o sina de montare adecvata pentru fiecare aplicatie. Ce aspecte ar trebui luate in considerare la selectarea sinei potrivite? Cum difera sinele unele de altele in ceea ce priveste capacitatea de incarcare?
Stresul la indoire: pana la punctul final
In functie de aplicatie, diferite forte actioneaza asupra sinelor: forta de compresie, forta de intindere, rasucire sau indoire. Tensiunile de indoire sunt cele mai frecvente pe sinele de montare, deci acest lucru este deosebit de important din punctul de vedere al proiectarii. Stresul de indoire este generat atunci cand fortele verticale actioneaza pe o sina orizontala. Sarcini mai mici pot rezista materialului; pe masura ce sarcina scade, scade si gradul de deformare, iar sina revine la pozitia sa initiala. In acelasi timp, sarcinile excesive pot duce la deformarea permanenta a sinei: in acest caz, sarcina depaseste asa-numitul punct de randament al otelului.
Pentru a exclude deformarile permanente in practica, trebuie inclusa si o valoare de siguranta in limita de sarcina determinata pe baza calculelor sau a practicii. Pentru sistemele de sine certificate conform cerintelor Institutului de certificare RAL, trebuie luat in considerare un factor de siguranta de 1,54.
Geometria si rigiditatea sinei
Pe langa materialul sinei, de asemenea si geometria afecteaza stabilitatea sinei date. Astfel, de exemplu, un profil deschis - in conditii identice - este mai putin portant si are o rezistenta la indoire mai mica decat un profil inchis. Rezistenta la flexiune poate fi determinata pe baza a doi indicatori:
- Factorul de sectiune transversala este o valoare determinata din geometria sinei, care arata cat de rezistenta este sina la tensiunile interne sub sarcina. Cand vine vorba de fortele de indoire sub sarcina, vorbim despre un factor de sectiune axiala sau de indoire.
- Factorul sectiunii transversale a sinelor este legat de momentul de inertie, iar deformarea sinelor sub sarcina poate fi calculata folosind acest lucru.
MÜPRO publica atat indicatori, cat si date referitoare la capacitatea de incarcare a diferitelor profiluri sub forma de tabel. Aceasta include, printre altele, GZ 655. Este, de asemenea, devierea maxima admisibila in conformitate cu directiva RAL, care este L/200 pentru montarea sinelor si L/150 pentru consolele de sina.
Exemplu de incarcare: Fixarea conductei de scurgere
Pentru un calcul simplu si convenabil al capacitatii de incarcare a sistemului de sine, MÜPRO ofera un program special, gratuit. Se poate accesa acest program direct din propriul motor de cautare pe internet sau se poate descarca ca parte a programului de proiectare MÜPRO. S-au facut si calculele pentru exemplul structural al conductei de canalizare prezentat mai sus, ceea ce demonstreaza foarte bine faptul ca programul ofera sine diferite ca solutie optima pentru diferite situatii de incarcare.
Caz de incarcare 1
- Sectiunea transversala a tevii: DN 150
- Clema pentru teava: Clema pentru surub, galben, 160 mm
- Sarcina: 32 kg/m
- Sina: MPC 40/80
- Profilul sinei: profilul C
- Detaliu imagine: A.
Caz de incarcare 2
- Sectiunea transversala a tevii: DN 200
- Clema pentru teava: Clema pentru surub, galben, 295 mm
- Sarcina: 55 kg/m
- Sina: MPC 40/120
- Profil de sina: profil H
- Detaliu imagine: B.
Sectiunea transversala a conductei creste in functie de cantitatea de apa uzata care trebuie evacuata. In consecinta, sarcina care trebuie luata in considerare atunci cand se proiecteaza o fixare sigura a tevii creste, de asemenea: Sarcina este initial de doar 32 kg/m (A), pentru care o sina de profil C 40/80 MPC este suficienta la urmatorul punct de fixare (B), cu toate acestea, trebuie luata in considerare o sarcina de 55 kg/m, deci aici este recomandata o sina MPC 40/120 MP.
Luarea in considerare a conditiilor reale de instalare
Pentru o planificare optima a capacitatii de incarcare, factorii care influenteaza situatia ulterioara de instalare, cum ar fi: Ce sarcini rezulta din distributia conductelor? Exista cerinte speciale de protectie impotriva incendiilor pentru structura? Structura va fi expusa anumitor efecte ale mediului, cum ar fi incarcaturile de vant sau zapada?