Reglementarea si scopul cailor de evacuare
Conform IGSU, in caz de urgenta, care poate fi un incendiu sau un alt eveniment neasteptat, scopul evacuarii este de a asigura iesirea si/sau trecerea din partea periclitata a cladirii in zona protejata.
Acest scop trebuie sa fie servit de calea de evacuare, care trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte, iar proiectarea acesteia depinde de:
- numarul de etaje utile ale cladirii
- numarul de ocupanti din cladire
- numarul de persoane implicate in evacuare si de restrictiile de circulatie
- strategia de evacuare
- lungimea caii de evacuare
- precum si aspecte suplimentare de siguranta si tehnico-fizice.
Suprafata de deplasare a scarilor de evacuare
Este important sa se faca distinctia intre caile de evacuare interioare si exterioare. Scarile de evacuare sunt principala unitate structurala a acestor cai de evacuare. In Uniunea Europeana, cele mai comune, practice, atractive si, nu in ultimul rand, economice alegeri pentru suprafetele de deplasare a scarilor de evacuare exterioare raman in continuare gratarele metalice. Este important de subliniat faptul ca aceasta nu este proiectata cu ochiuri de 30×30 mm, precum sunt utilizate in zonele industriale!
In cazul scarilor de evacuare, trebuie acordata o atentie deosebita sigurantei treptelor. Unul dintre blocajele in acest sens este necesitatea de a adapta suprafata de deplasare a caii de evacuare la cea mai variata gama de incaltaminte. De exemplu, in cazul unei multimi care se deplaseaza dintr-o zona comerciala sau dintr-un spatiu de birouri, trebuie sa existe siguranta ca talpile sandalelor de vara, papucilor, adidasilor, tenisilor sau chiar a pantofilor cu toc sa poata adera la aceste suprafete de deplasare indiferent de conditiile meteorologice.
De asemenea, designul ar trebui sa tina cont de riscul de alunecare cauzat de gheata, ploaie si zapada, in special in aer liber. Este usor de observat ca riscul de accidente este sporit prin utilizarea unei suprafete de mers pe jos cu dale, care poate fi totusi adecvata in interior datorita rezistentei la foc. Tinand cont de toate acestea, un grilaj dens (30×10 mm) si antiderapant (GS1), in caz de incendiu, este cea mai potrivita solutie pentru caile exterioare de evacuare.