Modul de aplicare a mortarului Planitop Rasa & Ripara

Modul de apicare a mortarului Planitop Rasa & Ripara

Pregatirea suportului, prepararea amestecului si aplicarea mortarului

Mortar pe baza de ciment din clasa R2, cu priza rapida, tixotropic, cu contractii controlate, armat cu fibre, pentru repararea si nivelarea betonului, aplicabil in grosimi de la 3 pana la 40 mm intr-un singur strat.

Domenii de aplicare
Material pentru reparatii nestructurale si pentru finisarea structurilor din beton, cu aplicare in plan vertical sau orizontal, potrivit si pentru repararea structurilor din beton in permanent contact cu apa.

Exemple tipice de aplicare

 • Repararea rapida a zonelor degradate din beton, a muchiilor stalpilor, grinzilor, zidurilor de sprijin, corniselor, precum si a parapetelor balcoanelor.
 • Finisarea rapida a defectelor de pe suprafata ale elementelor din beton turnat, precum segregarile, golurile ramase de la distantieri, rosturi de turnare etc., inainte de vopsirea suprafetelor.
 • Repararea si finisarea elementelor decorative din beton la cladirile civile, cum ar fi aticele sau alte elemente cu rol decorativ.
 • Repararea elementelor prefabricate din beton.

Pregatirea suportului

 • Inlaturati betonul deteriorat si in faza de dezagregare pana cand se obtine un substrat solid, rezistent si rugos.
  Eventualele lucrari de reparatii precedente, care nu sunt perfect aderente, trebuie indepartate.
 • Curatati betonul si armatura de praf, rugina, lapte de ciment, grasimi, uleiuri sau resturi de vopsea prin sablare cu nisip sau hidro-sablare.
 • Tratati armaturile de fier cu Mapefer sau Mapefer 1K, conform instructiunilor din fisele tehnice relevante.
 • Asteptati pana cand Mapefer sau Mapefer 1K se usuca.
 • Saturati stratul suport cu apa.
 • Inainte de inceperea reparatiilor cu Planitop Rasa & Ripara, asteptati pana cand apa in exces s-a evaporat. Daca este necesar, folositi aer comprimat pentru a indeparta apa in exces. Stratul suport trebuie sa fie saturat cu apa dar uscat la suprafata.
Modul de apicare a mortarului Planitop Rasa & Ripara
Modul de apicare a mortarului Planitop Rasa & Ripara

Prepararea amestecului
Turnati incet un sac de 25 kg de Planitop Rasa & Ripara intr-un recipient ce contine 4,2 litri de apa curata amestecand continuu. Amestecati pasta obtinuta timp de cateva minute si indepartati cu grija pulberea ramasa pe marginile si pe partea inferioara a recipientului.
Adaugati in continuare apa pentru a obtine consistenta ceruta fara a depasi cantitatea recomandata (aproximativ 4,3-4,8 litri).
Amestecati din nou pentru cateva minute pentru a obtine un mortar cu o consistenta plastica, fara aglomerari.
Pentru a facilita formarea unei paste fine uniforme, utilizati un mixer imersat sau o bormasina dotata cu un mixer cu spirala la o turatie redusa pentru a evita inglobarea aerului in amestec. Evitati prepararea produsului manual, in acest caz fiind necesara o cantitate mai mare de apa decat cea recomandata. Daca amestecarea manuala nu poate fi evitata, folositi o spatula pentru a presa de marginile recipientului mortarul pentru a indeparta orice aglomerari formate.
Planitop Rasa & Ripara ramane lucrabil pentru aproximativ 15 minute de la +10°C la +25°C. Daca trebuie crescut timpul de lucru al Planitop Rasa & Ripara datorita specificului santierului sau daca vremea este foarte calduroasa, in amestec se poate adauga Mapetard ES – aditiv intarzietor de priza pentru mortare pe baza de ciment cu priza rapida.
Aditivul special, care poate fi adaugat in proportie de o sticluta de 0,25 kg la fiecare sac de 25 kg de Planitop Rasa & Ripara, ii permite deja excelentului timp de lucru al produsului sa fie extins cu inca 15-20 minute.
Datorita usorului efect de plastifiere al aditivului, adaugarea de Mapetard ES in Planitop Rasa & Ripara permite scaderea cantitatii de apa de amestec cu 0,2-0,3 litri pe sac.
In acest caz, turnati aproximativ 4 litri de apa si o sticluta de Mapetard ES intr-un recipient si adaugati incet un sac de 25 kg de Planitop Rasa & Ripara in timp ce amestecati. Amestecati cu grija pasta timp de cateva minute si indepartati pulberea ramasa pe marginile si pe partea inferioara a recipientului. Adaugati in continuare apa pentru a obtine consistenta ceruta fara a depasi cantitatea recomandata de 4,5 litri.

Aplicarea mortarului
Aplicarea se executa cu mistria sau cu fierul de glet, fara cofrag, in straturi de la 3 mm pana la 40 mm grosime.
De indata ce mortarul incepe sa initieze priza, tamponati suprafata cu un burete umed.
Pentru a vopsi si proteja suprafata, aplicati un strat de produs elastomeric din gama Elastocolor sau un produs acrilic din gama Colorite. Finisajele disponibile pot fi alese din schita relativa a produsului sau dintr-o gama mult mai larga de nuante folosind sistemul automat de nuantare ColorMap®.
Daca structura ce va fi reparata este supusa unor eforturi dinamice puternice, este recomandata aplicarea unui strat de 2 mm grosime de produs de nivelare elastic cum ar fi Mapelastic, Mapelastic Guard sau Mapelastic Smart. Stratul final de protectie poate fi vopseaua colorata Elastocolor Pittura.

Produse mentionate in articol
Mortar pe baza de ciment Planitop Rasa & Ripara
 
Mortar pe baza de ciment Planitop Rasa & Ripara

Mortar pe baza de ciment, armat cu fibre sintetice din poliacrilonitril, fara alunecare pe verticala, cu contractie compensata si priza rapida, de clasa R2, pentru repararea si finisarea suprafetelor din beton, cu aplicare intr-un singur strat in grosime de a 3 la 40 mm.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Mortar
Mortar
Material pentru reparatii beton
Material pentru reparatii beton
Material auxiliar pentru beton si mortar
Material auxiliar pentru beton si mortar
Pasta hidroizolatoare, mortar de etansare
Pasta hidroizolatoare, mortar de etansare
Beton, mortar, tencuiala, sapa de nivelare
Beton, mortar, tencuiala, sapa de nivelare
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...