Topcem, liant hidraulic pentru sape grosiere la interior si exterior
Topcem este un liant hidraulic special, care in amestec cu agregate si apa, formeaza un mortar care se intareste in aproximativ 24 ore si se usuca in aproximativ 4 zile.
Durata amestec: 5 - 10 minute Timp de punere in opera: 60 minute Umiditate reziduala dupa 4 zile: < 2% CM (la +23°C si 50% U.R.) Temperatura de aplicare permisa: de la +5°C la +35°C. Mod de aplicare Amestecul de Topcem, agregate si apa poate fi realizat cu malaxorul sau betoniera de santier; Nu se recomanda prepararea manuala cu lopata a mortarului, deoarece nu rezulta o dispersare uniforma Topcem in masa de agregate. Dozarea recomandata: Topcem: 200 - 250 kg/m³ Mix agregate sort 0 - 8 mm: 1'650-1'800 kg/m³ Apa: 110 - 130 kg/m² pentru agregate uscate. Cantitatea de apa variaza in functie de umiditatea agregatelor. sau: Topcem: 1 sac de 20 kg; Mix agregate sort 0-8 mm: 140-160 kg; Apa: 10 - 12 kg pentru agregate uscate. Cantitatea de apa variaza in functie de umiditatea agregatelor. O atentie deosebita se acorda la dozarea apei, asffel incat sa se obtina un amestec cu consistenta de "pamant umed", care prin operatiunile de compactare si driscuire sa conduca la obtinerea unei suprafete finale compacte si netede, fara urme de apa la suprafata. Aplicarea amestecului Mortarul preparat cu Topcem se aplica ca o sapa normala. Pe substrat se aplica mai intai o folie izolatoare din polietilena (sau un material similar) Cu rol de strat de separare intre sapa Topcem si suportul existent. Stratul de separare are rol de bariera de vapori, impiedica infiltratiile de umiditate prin capilaritate din substrat, si pierderea apei din Topcem ca urmare a absorbtiei substratului; aceasta apa se va evapora ulterior lent, incetinind uscarea sapei.
Aplicarea sapelor de Topcem se executa cu aceleasi tehnici ca la sapele clasice pe baza de ciment. Se realizeaza fasiile sau stalpisorii de ghidaj care dau cota finala a sapei si pe proaspat intre fasii se imprastie mortarul; se compacteaza energic si se niveleaza cu dreptarul metalic dupa care suprafata se driscuieste pentru o buna finisare. Cand este necesar sa se incorporeze tevi sau membrane in sapa Topcem, stratul de acoperire va fi de minim 2 cm grosime si va trebui sa fie armat cu plasa metalica galvanizata, cu ochiuri de max 30x30 mm. Pe perimetrul spatiului cat si la baza stalpilor, etc., se va lasa un rost de dilatare cu latime de 1 cm intre sapa si pereti sau verticale utilizand un material flexibil (banda de pasla, pluta, polistiren etc.). Daca se intrerupe aplicarea sapei, iar intreruperea nu este in corespondenta cu un rost de constructie, marginea sapei se taie perpendicular fata de suport. In sapa proaspat aplicata se introduc cu rol de conectori, tije de metal (0B, PC) de 20-30 cm lungime, cu diametrul de 3-6 mm la o distanta de 20-30 cm una de alta, paralele cu suportul, pentru a asigura conlucrarea intre reprizele de turnare, evitarea desprinderilor si a altor defecte ce ar putea aparea.
Rosturile de control (fractionare): se realizeaza pe apa proaspata prin amprentare cu o spatula speciala, in adancime de 1/3 din grosimea de turnare. Rosturile de fractionare se executa la praguri, intre stalpi si in corespondenta cu eventualele rosturi de constructie. Suprafetele delimitate prin rosturi sunt de 20-25m² la interior si 16 m² la exterior. La aplicarea sapelor cu Topcem, timpul de lucrabilitate este mai mare decat in cazul sapelor clasice pe baza de ciment. Temperatura mediului ambiant influenteaza putemic timpul de priza si uscarea sapei. |
|