Izolarea casei cu vata minerala Knauf Insulation scade costurile cu incalzirea – cat de mult economisesti?
De ce este esentiala izolarea casei?
Izolarea casei joaca un rol crucial in mentinerea unei temperaturi constante si confortabile in interior pe tot parcursul anului. In lunile reci, lipsa unei izolatii corespunzatoare duce la pierderi semnificative de caldura si, implicit, la cresterea facturilor la energie. Pe timp de vara, o casa neizolata suficient se supra-incalzeste, ceea ce implica utilizarea in exces a sistemelor de racire. Acest fapt conduce la cresterea considerabila a cheltuielilor la factura de curent.
Cum contribuie izolatia la economii de energie?
O casa neizolata sau izolata ineficient poate pierde pana la 36% din caldura prin pereti si 20% prin acoperis. Izolarea adecvata va reduce aceste pierderi, oferind economii de pana la 20% la facturile de incalzire, mai ales in regiunile reci. Eficienta izolatiei este masurata prin valoarea R (Rezistenta Termica), care indica capacitatea materialului de a rezista la transferul de caldura. Cu cat valoarea R este mai mare, cu atat izolarea este mai eficienta.
Ce inseamna o izolare eficienta?
Aceasta se traduce prin reducerea transferului de caldura din afara catre interior si invers. Exista diferite tipuri de materiale care pot fi utilizate pentru o izolare eficienta, precum vata minerala de sticla, vata minerala bazaltica, placi din fibre de lemn si numeroase metode prin care acestea se pot instala. In functie de zonele care se doresc a fi izolate, Knauf Insulation dispune de produse sub forma de placi sau role, potrivite oricaror aplicatii.
Eficienta dovedita a izolarii cu vata minerala Knauf Insulation
Un experiment realizat in colaborare cu Universitatea Tehnica din Budapesta si Institutul maghiar de Eficienta Energetica a aratat ca o casa izolata cu vata minerala Knauf Insulation a inregistrat o scadere semnificativa a cheltuielilor cu incalzirea, comparativ cu o casa neizolata. In acest studiu, doua case similare, cu o suprafata de 100 mp, cu cate o familie cu doi copii, aflate la 7 km una de alta, au fost monitorizate: una izolata cu vata minerala bazaltica pe fatada si vata minerala de sticla la acoperis, imbunatatindu-i-se astfel categoria de performanta energetica de la Clasa G la Clasa A, cealalta ramanand neizolata.
Rezultatele au aratat ca familia care locuieste in casa izolata a cheltuit 365 de euro cu facturile de incalzire in 4 luni, in timp ce familia care a locuit in casa neizolata, a cheltuit 690 de euro in aceeasi perioada.
Concluziile au fost formulate in urma masuratorilor:
In ciuda vremii de toamna blanda, diferenta dintre consumul de energie termica din cele doua cladiri continua sa creasca.
La temperaturi sub 10°C diferenta consumului de energie este semnificativa
S-a studiat consumul de energie al cladirilor in raport cu temperatura exterioara, analizand datele zilnic. Temperatura exterioara a variat intre 4-19°C in perioada analizata.
Concluzii:
- Au fost 4 zile in perioada de observare, in care casa izolata nu a consumat energie deloc cu scopul de a mentine temperatura interioara a cladirii.
- Cu toate acestea, s-a observat o diferenta majora in ceea ce priveste datele de consum, atunci cand temperatura medie la exterior a scazut sub 10°C (evolutia poate fi urmarita in diagrama de mai sus).
Consum de doua ori mai mare in cea mai rece zi a perioadei analizate
In data de 18 Noiembrie 2013 s-a inregistrat temperatura cea mai joasa din perioada analizata, aproximativ 5°C.
S-au analizat diferentele dintre consumul de energie al celor doua case. S-a constatat un consum de energie de 0,275 GJ pentru incalzirea casei neizolate si 0,116 GJ pentru incalzirea casei izolate.
Conteaza cat de des porneste centrala!
Mergand mai departe, sistemul de monitorizare instalat in cladiri a analizat datele de consum pe ore si chiar la 15 minute. Mai sus, graficul de consum din data de 18 Noiembrie, defalcat la 15 minute.
Centrala din casa neizolata a pornit de semnificativ mai multe ori in timpul zilei fata de cea din casa izolata. Explicatia acestui fapt este ca in casa izolata se raceste mult mai lent, prin urmare, centrala porneste mai putin frecvent, ceea ce - in plus fata de economia de energie - are si efect benefic pentru durata de viata a centralei si costurile cu intretinerea acesteia.
Cand stii ca ai nevoie de o izolatie noua?
Cea mai buna metoda de a determina daca izolatia casei tale este in parametri optimi este sa evaluezi izolatia existenta (tipul si grosimea acesteia), pentru a compara valoarea R cu recomandarile termice aferente zonei in care este situata casa.
De asemenea, este o idee buna sa cauti semne fizice de izolatie slaba, precum:
- Temperatura variaza foarte mult de la o camera la alta (ceea ce ar putea semnala o problema intr-o parte a casei)
- Facturile de energie electrica sunt extrem de mari atunci cand incalzesti casa
- Curenti de aer, care apar adesea in jurul ferestrelor.
Investitia in izolatie, o decizie pe termen lung
Investitia intr-o izolatie de calitate, precum cea oferita de Knauf Insulation, este esentiala pentru reducerea costurilor pe termen lung si pentru protejarea mediului. O izolatie eficienta nu doar ca imbunatateste confortul termic al locuintei, dar creste si valoarea de piata a proprietatii, oferind un randament bun al investitiei.
Cu solutiile de izolare Knauf Insulation, beneficiezi de economii semnificative si de un mediu de viata mai sanatos.
Impactul economic si ecologic al izolarii eficiente energetic
Izolarea casei nu doar ca reduce costurile cu incalzirea, dar are si un impact pozitiv asupra mediului. Intr-un context global marcat de cresterea preturilor la energie si de preocuparile legate de schimbarile climatice, optimizarea consumului de energie este cruciala.
Cladirile eficiente energetic contribuie la reducerea emisiilor de CO₂ si la combaterea schimbarilor climatice. Knauf Insulation ofera produse care nu doar izoleaza eficient, dar mentin si un mediu interior sanatos, prin utilizarea tehnologiei ECOSE®, care elimina formaldehida si alte substante chimice nocive.