Sali de sport - solutii eco-eficiente, versatile si flexibile
In locuinte, ca si in sectorul tertiar, accelerarea schimbarilor climatice si intarirea cerintelor de reglementare legate de tranzitia energetica incurajeaza puternic cautarea de solutii tehnice in conformitate cu aceste noi cerinte, care sa protejeze mediul si sanatatea ocupantilor. Confortul termic in toate anotimpurile, respectarea legilor privind protectia mediului, calitatea aerului interior, optimizarea costurilor de constructie: la aceste criterii de acum esentiale, cladirile publice precum salile de sport adauga complexitatea de a trebui sa gestioneze echipamente tehnice care nu functioneaza pe tot parcursul anului. Importanta inaltimii sub tavan adauga inca o limitare pentru incalzirea, racirea si aerisirea intregii cladiri in mod eficient, sanatos si fara costuri suplimentare.
Scolile si salile de sport sunt unice prin faptul ca sistemul lor de incalzire, racire si preparare ACM este foarte diferit de la o cladire la alta. Acest lucru ii obliga pe dezvoltatori, investitori si proiectanti sa favorizeze solutiile de tratare a aerului, care sunt capabile nu doar sa se adapteze la toate tipurile de generatoare de energie, ci si multifunctionale, adica sa combine incalzirea, racirea si tratarea aerului.
In acest articol, descoperiti de ce si cum un sistem de ventilatie descentralizat fiabil si eco-eficient poate oferi salii dumneavoastra de sport un nivel optim de confort in toate anotimpurile si o calitate crescuta a aerului din interior, limitand, in acelasi timp, costurile de functionare si intretinere.
Problema tehnica a incalzirii, racirii si ventilatiei intr-o sala de sport
Configuratia unei cladiri destinate activitatilor sportive in interior este adesea foarte complexa deoarece cerintele sale in ceea ce priveste confortul termic si calitatea aerului interior variaza in functie de multi parametri:
- mediul care trebuie climatizat
- suprafata si inaltimea cladirii
- capacitatea sa de gazduire (sportivi si public)
- numarul si destinasia diferitelor spatii interioare (receptie publica, spatii de activitate, vestiare, dus/sanitar, birouri, camera tehnica)
- tipurile de activitati sportive (si eventual culturale) practicate
- gradul de ocupare saptamanal si orar al cladirii, etc.
Pentru cladirile de tip ErP si, in special, salile de sport, principala provocare in asigurarea unui confort termic eficient si optimizat economic consta in variatia gradului de ocupare a spatiilor. De exemplu, trebuie luate in considerare varfurile de prezenta si coroborate cu tendinta activitatilor sportive solicitante si cu participarea unui public numeros si, in paralel, de a asigura apa calda menajera pentru vestiarele cu dusuri ale sportivilor.
Proiectarea sistemului de ventilatie
Fie ca este vorba de o constructie noua sau de o renovare, proiectul trebuie dimensionat tinand cont de cerintele normative de optimizare energetica si de mediu. Prin integrarea tuturor acestor cerinte in specificatiile sale, biroul de proiectare al autoritatii contractante isi va indrepta in mod ideal alegerile catre solutii de incalzire, ventilatie si racire eco-eficiente, compatibile tehnic intre ele si scalabile.
Ca atare, alegerea sistemului de ventilatie este un pas cheie care poate conditiona in mare masura eficienta energetica a cladirii. in acest punct, sfatul nostru este sa folositi ca baza de referinta 60 m³/h de aer proaspat pentru un atlet si 20 m³/h de aer proaspat pentru un spectator. Ideal cu reglarea automata a sistemului in functie de orare si nivelul de ocupare al cladirii.
Care sunt sistemele HVAC recomandate de obicei pentru scoli?
In functie de marimea si destinatia cladirii, salile de sport sunt in general dotate cu un sistem HVAC centralizat, cel mai adesea functionand pe gaz, cu un cazan comun asociat cu un boiler de apa calda menajera si schimbatoare de caldura de tip radiant, aeroterme sau tavan radiant. Functia de ventilatie fiind asigurata fie printr-o cutie monobloc cu dublu flux (reinnoirea igienica a aerului, dar fara reciclare), fie - pentru cele mai mari cladiri - printr-un CTA (Statie de Tratare a Aerului) sau printr-un sistem pe acoperis care permite incalzirea, racirea si tratarea prin mixarea aerului.
Sisteme de ventilatie descentralizate Hoval: solutia eco-eficienta, versatila si flexibila.
Atat in constructiile noi, cat si in renovari, cladirile rezidentiale si non-rezidentiale au acum nevoia de a integra noi criterii de confort si management energetic, care respecta mediul si sanatatea ocupantilor.
Scolile si salile de sport sunt unice prin faptul ca sistemul lor de producere a energiei termice pentru incalzire, racire si preparare ACM este foarte diferit de la o unitate la alta. Acest lucru determina birourile de proiectare sa propuna, daca pot, solutii de tratare a aerului capabile nu doar sa se adapteze la toate tipurile de generatoare de energie, ci si multifunctionale, adica sa combine incalzirea, racirea si tratarea aerului.
Acest nou set de cerinte ii determina pe dezvoltatori, investitori si proiectanti sa favorizeze echipamente tehnice eco-eficiente, versatile si flexibile, capabile sa asigure toate cele 3 functii HVAC in mod eficient si flexibil.
Aceasta este promisiunea tehnica tinuta cu succes de multi ani de produsele marca Hoval, in special cele destinate cladirilor publice din sectorul non-rezidential.
4 motive pentru a alege un sistem de ventilatie descentralizat de la Hoval cu flux dublu pentru o sala de sport sau un complex sportiv
1. Pentru ca este o solutie HVAC descentralizata si „3 in 1”, care combina incalzirea, racirea si tratarea aerului.
2. Pentru ca asigura un nivel excelent de calitate a aerului interior si o alimentare constanta cu aer proaspat filtrat. Deoarece fluxurile de aer sunt introduse separat in schimbatorul de caldura, impuritatile si mirosurile din aerul extras sunt evacuate direct in exterior.
3. Pentru ca permit recuperarea energiei si deci realizarea de economii si putand beneficia in acelasi timp de diverse sisteme de subventii in functie de tara.
4. Pentru ca Hoval este specializat in sisteme HVAC de putere medie si mare, iar pana in prezent, solutiile Hoval echipeaza deja zeci de sali de sport din Romania.
Pentru hale inalte (inaltimea tavanului > 6m), sistemele de ventilatie descentralizata Hoval se dovedesc a fi o alternativa ideala la tehnologiile conventionale de ventilatie in varianta centralizata (CTA, Rooftop, tavan radiant) din care combina toate avantajele.
Tabelul comparativ de mai jos ofera o imagine de ansamblu perfecta a diferitelor criterii de selectie:
CTA | Rooftop | Panouri radiante | Sistem de ventilatie descentralizat Hoval | |
---|---|---|---|---|
Utilizarea spatiului in hala | Prezenta tubulaturii de aer pe tavan | Prezenta tubulaturii de aer pe tavan | Prezenta panourilor pe plafon | Fara tubulatura de aer pe tavan, numar de echipamente redus |
Consum energetic | Pierderi de sarcina pe tubulatura | Pierderi de sarcina pe tubulatura | Din cauza inertiei poate determina un consum electric ridicat | Fara pierderi de sarcina, distributie de aer eficienta prin intermediul dispozitivului Air-Injector |
Investitie | • Costuri de instalare ridicate ca urmare a tubulaturii • Curatare dificila si costisitoare a tubulaturii • Oprirea intregii instalatii in caz de pana |
• Costuri de instalare ridicate ca urmare a aeraulicii • Curatare dificila si costisitoare a tubulaturii |
• Puterea totala instalata si costul energetic foarte ridicat in conexiune cu stratificarea | • Redusa datorita absentei tubulaturii si numarului mic necesar de echipamente • Costuri de exploatare reduse datorita recuperarii de energie • Investitie redusa gratie marcajului CE |
Adaptarea temperaturii ambientale la diferitele zone din incinta | Temperatura ambientala nediferentiata fara posibilitatea de a functiona zonal | Temperatura ambientala nediferentiata | Temperatura ambientala nediferentiata | Temperatura ambientala diferentiata in functie de zonele utilizate |
Functiile si componenta sistemelor de ventilatie descentralizata Hoval pentru sali de sport
Solutia descentralizata Hoval „3 in 1” este completa si versatila. Aceasta ofera mai multe functii:
- Incalzire sau incalzire + racire
- Recuperarea energiei (flux dublu): economii de energie
- Recircularea aerului
- Introducerea aerului proaspat filtrat: esentiala pentru sali de sport scolare si sali de sport de dimensiuni mari data fiind natura activitatilor practicate acolo
- Evacuarea aerului viciat
- Filtrarea aerului proaspat, a aerului reciclat si a aerului viciat
- Destratificarea.
Doua categorii de dispozitive complementare si independente alcatuiesc sistemele de ventilatie Hoval. In functie de model, acestea sunt echipate cu distribuitorul de aer Air-Injector, brevetat si care asigura incalzirea si/sau racirea halelor inalte:
- RoofVent® - unitati de ventilatie de acoperis dintr-o singura piesa cu functie de recuperare a energiei, care asigura introducerea aerului proaspat, evacuarea aerului viciat, filtrarea si reciclarea aerului.
- TopVent® - unitati de incalzire/racire de inalta eficienta a caror distributie de aer se realizeaza prin distribuitorul de aer brevetat Air Injector
- TopVent®Gas - echipamentul de recirculare si alimentare cu aer cu ardere pe gaz, pentru incalzire cu aer recirculat, aer mixt sau aer proaspat. Echipamentul este dotat cu un arzator pe gaz cu modulatie.
Acestea asigura recircularea aerului, sau chiar in functie de model, filtrarea aerului si o alimentare cu aer proaspat filtrat.
Bine de stiut
- Noile game Hoval RoofVent® RP si TopVent® TP combina avantajele unitatilor de ventilatie descentralizate cu cele ale pompelor de caldura, facandu-le un sistem complet autonom.
- Majoritatea proiectelor de constructie sau renovare majora sunt realizate astazi cu combinatia de produse Hoval RoofVent® si TopVent®. Retineti, totusi, ca dispozitivul RoofVent® poate fi instalat singur.
Avantajele sistemelor de ventilatie descentralizata Hoval cu flux dublu cu RoofVent pentru incalzirea si racirea salilor de sport
RoofVent® este un complex de tehnologie in slujba confortului, eficientei energetice si simplitatii instalarii si intretinerii. Iata un rezumat al principalelor avantaje pe care aceste dispozitive de ventilatie le ofera sistemelor de ventilatie descentralizata pentru sali de sport:
- Solutie „3 in 1” (incalzire, ventilatie si racire) care asigura un nivel ridicat de calitate a aerului datorita furnizarii constante de aer proaspat filtrat si confort termic pentru ocupanti
- Sistem descentralizat fara tubulatura de ventilatie: diferitele echipamente de ventilatie sunt distribuite in sala si instalate pe tavan sau pe acoperis. Nu mai sunt necesare tubulaturi de aer pentru distributia si extractia aerului, nu mai sunt tubulaturi murdare greu de curatat. Igiena maxima a ventilatiei, fara caderi de presiune, spatiu suplimentar disponibil in cladire, simplificarea intretinerii.
- Costuri de investitii reduse datorita absentei echipamentelor de racire si a tubulaturii de instalat si absenta unei incaperi tehnice. Un cost de instalare redus si de posibila eligibilitate pentru subventii.
- Tehnologie versatila (se adapteaza la toate sistemele de productie de energie termica pentru incalzire sau racire)
- Recuperare eficienta a energiei (pana la 84%) pentru a realiza economii de energie, a limita costurile de operare
- Distributie optima a aerului datorita distribuitorului patentat Hoval Air-Injector: confort termic ideal pe intreaga suprafata de ocupare a salii.
- Zone de reglare diferentiate: temperaturi de referinta diferite in functie de zonele salii si control de la distanta.
Si intotdeauna serviciul Hoval insoteste clientul de la A la Z in proiectul lui pentru un confort deplin
- Expertii tehnici Hoval va stau la dispozitie pentru a va consilia si pentru a va ajuta sa va planificati proiectul in mod eficient.
- Tehnicienii Hoval asigura punerea in functiune, configurarea si programarea personalizata gratuita a modului de functionare al echipamentelor.
- Se ofera instruire utilizatorilor si tehnicienilor de intretinere responsabili de santier, garantand astfel familiarizarea rapida cu echipamentul si regulamentul.
- Cu suportul tehnic Hoval, beneficiati de o asistenta personalizata si cuprinzatoare pe tot parcursul ciclului de viata al produsului pentru a optimiza economiile de energie legate de instalare, precum si costurile de intretinere si exploatare.