Obiectivul principal al clientului a fost optimizarea consumului de energie al companiei
Atunci cand sunt achizitionate sisteme noi, acestea trebuie sa indeplineasca cerintele cele mai exigente privind eficienta. Fischer Maschinentechnik-GmbH, specialist in productia de scule si sisteme de constructie din Achern, districtul Baden-Württemberg din Ortenau, care, printre altele, produce sisteme de profilare a tuburilor, s-a dezvoltat puternic in ultimii ani. Drept urmare, a fost adaugata o noua hala, iar utilajele moderne de prelucrare au completat echipamentele existente. Dar directorul general Roland Fischer nu a fost multumit de climatul din cele doua hale ale companiei.
Mai ales iarna, cand usile erau in mare parte inchise, in hol se forma ceata. Atmosfera era neplacuta atat in ceea ce priveste vizibilitatea, cat si mirosul.
Astfel, antreprenorul a decis sa demonteze separatorul partial descentralizat de vapori de ulei si sa achizitioneze un nou sistem global pentru extractie fiabila, pentru un total de unsprezece utilaje. "Un astfel de sistem sufla in jur de 10.000 de metri cubi de aer cald la interior in fiecare ora. Acesta furnizeaza aer proaspat. In sezonul rece trebuie mai intai incalzit, ceea ce presupune utilizarea unei cantitati importante de energie", explica Roland Fischer.
"Pentru acest scenariu, am cautat o solutie care sa garanteze atat o extractie eficienta tehnic, cat si optima din punct de vedere energetic si care sa se potriveasca filosofiei de eficienta energetica a companiei noastre."
Impreuna cu Keller Lufttechnik GmbH + Co. KG, Hoval a oferit un concept adecvat care combina puternicul separator de vapori de ulei ENA cu un ProcessVent pentru recuperarea caldurii.
Vaporii raciti sunt extrasi si filtrati in mod fiabil
Separatoarele de vapori de ulei ENA elimina aerosolii solubili in apa, creati de agentii de racire in timpul taierii si prelucrarii metalelor. Filtrele reutilizabile din plasa de sarma separa in mod eficient aerosolii de vaporii de ulei.
Inima echipamentului ProcessVent este un schimbator de caldura in placi care poate fi utilizat impreuna cu separatoare umede, uscate si de aerosoli si astfel transfera energia termica a aerului evacuat la fluxul de aer de alimentare. Fluxurile de aer trec prin canale separate: ceea ce inseamna ca aerul proaspat furnizat nu poate fi contaminat. Pentru incalzirea suplimentara a aerului in timpul iernii, ProcessVent este echipat cu un registru de incalzire. Angajatii de la Keller Lufttechnik GmbH au calculat ca Fischer Maschinentechnik economiseste anual energie de peste 10.000 de euro cu ProcessVent.
Oferta l-a convins pe directorul general: "Cu siguranta am fi optat pentru solutie. Totusi, ceea ce ne-a usurat decizia au fost subventiile in valoare de 30% din valoarea totala a contractului." Oficiul Federal pentru Economie si Controlul Exporturilor (BAFA) subventioneaza achizitia de sisteme de ventilatie, precum si de sisteme de recuperare a caldurii si de utilizare a caldurii reziduale, care au ca rezultat economii finale de energie de cel putin 25%. Un consultant energetic de la Fischer Maschinentechnik a examinat sistemul proiectat si economiile de energie preconizate si a sprijinit compania sa solicite finantare.
"Angajatii nostri sunt entuziasmati de aerul curat din hala."
Instalarea noului sistem a fost o provocare, relateaza managerul de productie Fischer Bernd Springmann: "Amplasarea intr-o hala cu tavan jos necesita o constructie speciala cu un modul pliat de admisie a aerului, a fost necesara identificarea unei solutii eficiente si echipa tehnica a fost nevoita sa monteze o parte din conducte in jurul unei cai de rulare ale unei macarale deja existente." Dar uzina functioneaza astfel, in mod eficient, inca din iulie 2015.