Schimbarile continue din industria depozitelor creeaza probleme de siguranta noi si complexe, in special in ceea ce priveste protectia impotriva incendiilor, insa un sprijin corespunzator din partea specialistilor poate contribui in mare masura la abordarea provocarilor.
Rolul depozitelor este in continua transformare, acest trend fiind accelerat de pandemia actuala. Depozitele nu mai sunt simple spatii de depozitare, ci reprezinta o parte esentiala a retelelor de logistica si de aprovizionare cu amanuntul, avand un nivel ridicat de automatizare. Depozitul modern este un centru sofisticat, informatizat si extrem de eficient. In acelasi timp, acesta poate reprezenta si un mediu greu de gestionat din punct de vedere al sigurantei la incendiu.
In spatiile mari si deschise, cu valori ridicate ale fluxului de aer, fumul se dilueaza rapid, ceea ce impiedica de cele mai multe ori semnalarea alarmelor la timp, deoarece senzorii detectoarelor traditionale sunt plasati in apropierea sau la nivelul tavanului pentru a detecta fumul care se ridica. Pe langa tavanele inalte, depozitele prezinta si alte provocari legate de detectarea fumului. Sistemul de climatizare (HVAC) sau ventilatia naturala pot devia fumul de la detectoarele punctuale, in timp ce stratul de aer cald, generat de cele mai multe ori de o izolatie termica de slaba calitate, poate impiedica fumul sa mai ajunga la detectoare. Rafturile si echipamentele de depozitare pot, la randul lor, sa impiedice detectarea fumului, „ascunzand” astfel incendiul pana la manifestarea lui intensa.
Amploarea problemei este substantiala. Conform celor mai recente statistici din Statele Unite ale Americii, realizate de Asociatia Nationala pentru Protectia impotriva Incendiilor (NFPA) in 2018, la nivel national s-au inregistrat 27 000 de incendii in instalatii de depozitare.[1] La fel de ingrijoratoare sunt si alarmele false. Statisticile realizate de guvernul Regatului Unit in 2019 arata ca cel putin 4 din 10 incidente in care au intervenit serviciile engleze de combatere a incendiilor si de salvare au fost, de fapt, alarme false. Aproape doua treimi (67%) dintre aceste alarme false au fost cauzate de sistemele de detectare a incendiilor, care s-au declansat din pricina unei erori umane sau a unei functionari necorespunzatoare.[2]
[1]Fire Loss in the United States During 2019, NFPA, publicat in: septembrie 2020
[2]Fire statistics table 0104: fire false alarms by reason for false alarm, Gov.uk Home Office, 12 august 2021
Aceste tipuri de probleme sunt universale, motiv pentru care detectoarele si sistemele de alarmare vocala avansate devin esentiale pentru mentinerea depozitelor in siguranta.
Tehnologii de siguranta dedicate
Honeywell dezvolta solutii personalizate de securitate si de siguranta la incendiu de zeci de ani. Stiu cat de importanta este avertizarea timpurie intr-un depozit, atat pentru siguranta persoanelor aflate inauntru, cat si pentru protejarea bunurilor si a intregii locatii. Solutiile Honeywell, concepute pentru a raspunde nevoilor specifice de siguranta ale depozitelor de toate dimensiunile, pot imbunatati nivelul de siguranta prin utilizarea de alarme la incendiu si alarme vocale progresive impreuna cu tehnologii de siguranta dedicate.
Pentru o implementare adecvata a tuturor acestor elemente, sunt necesare echipamente care sa satisfaca nevoile fiecarei locatii. De asemenea, problemele existente trebuie intelese in profunzime. De exemplu, in cazul detectoarelor de fum este important sa avem in vedere timpul de activare, fapt care este in principal o chestiune legata de sensibilitatea acestora. Cu cat sensibilitatea este mai mare, cu atat concentratia de fum necesara pentru activarea detectorului este mai mica. Sensibilitatea detectoarelor de fum poate varia semnificativ de la o tehnologie la alta. Asadar, este extrem de important sa se specifice care sistem de detectare este adecvat riscului de incendiu.
Din aceste motive, Honeywell recomanda o abordare bazata pe performanta (PBD - Performance Based Design), adaptata la cerintele specifice fiecarui depozit, atunci cand se proiecteaza sisteme de detectare la incendiu si de stingere a incendiului. De exemplu, ar putea fi necesara adaptarea amplasarii detectoarelor sau a distantei dintre punctele de prelevare astfel incat sa corespunda unor conditii specifice. De asemenea, ar putea fi necesara utilizarea de sisteme de control al accesului si CCTV pentru protejarea adecvata a unei cladiri.
Acces la expertiza
Managerii de depozite au deja foarte multe responsabilitati, fara sa mai luam in calcul modernizarea sistemelor de protectie impotriva incendiilor. Din acest motiv, Honeywell a creat un eveniment online dedicat industriei depozitelor cu scopul de a explica aspectele care trebuie avute in vedere in momentul implementarii unei solutii complete de siguranta impotriva incendiilor.
Seminarul, care face parte din programul Honeywell Beyond, va oferi indrumari, analize si informatii specifice industriei cu privire la problemele de asamblare a celor mai bune solutii si la modul de solutionare a acestora.
Click aici pentru a descarca brosura cu mai multe informatii despre solutiile Honeywell de protectie impotriva incendiilor pentru depozite.