Prevenirea incendiilor cauzate de bateriile de acumulatoare litiu-ion in centrele de date

Prevenirea incendiilor cauzate de bateriile de acumulatoare litiu-ion in centrele de date cu ajutorul produselor Honeywell

Intreruperile de curent din centrele de date pot provoca daune grave, atat de natura financiara si operationala, cat si in ceea ce priveste imaginea acestora. Majoritatea operatorilor incearca sa le evite complet, utilizand de cele mai multe ori UPS-urile ca element de baza al infrastructurii. De asemenea, operatorii trebuie sa gestioneze riscurile de defect si potentialele pericole grave care pot aparea in urma utilizarii bateriilor de acumulatoare litiu-ion.

Cresterea cererii pentru bateriile de acumulatoare litiu-ion

Sistemele de alimentare neintreruptibila (UPS-urile) sunt elementele-cheie pentru aplicatiile dintr-un centru de date. Cu toate acestea, alimentarea de la fata locului ramane cea mai frecventa cauza a intreruperilor de curent,[1] iar majoritatea acestor incidente pot fi prevenite. Bateriile de acumulatoare litiu-ion inlocuiesc treptat bateriile de acumulatoare etanse cu plumb-acid (VRLA) si, drept vorbind, acest lucru nu este intamplator[2]. Luand in calcul o perioada de 10 ani, costurile pentru bateriile de acumulatoare Li-ion sunt cu 31% mai mici fata de bateriile de acumulatoare traditionale VRLA datorita costurilor mici de mentenanta si inlocuire[3]. In plus, bateriile de acumulatoare Li-ion sunt cu 70% mai mici si cu 60% mai usoare fata de bateriile de acumulatoare VRLA, functionand fara probleme la temperaturi mari, ceea ce le face optiunea ideala pentru aplicatiile cu UPS din centrele de date[4]. In schimb, cheltuielile cu bateriile de acumulatoare Li-ion sunt duble fata de cele pentru bateriile de acumulatoare VRLA[5], deci costul unei eventuale defectiuni este mult mai mare inca din prima zi.

Ambalarea termica – reactia in lant a bateriilor de acumulatoare

Un alt concept de care administratorii centrelor de date trebuie sa tina cont este ambalarea termica. Pe scurt, ambalarea termica este o reactie in lant a bateriilor de acumulatoare defecte, aproape imposibil de oprit. Fiind cauzate de un defect mecanic sau termic, cum ar fi suprasolicitarea, supraincarcarea sau un scurtcircuit intern, celulele bateriilor de acumulatoare incep sa se descompuna, ducand la cresterea temperaturii si, in consecinta, la marirea ratei de descompunere. Rezultatul consta intr-o rata de incalzire automata in interiorul celulei care continua sa creasca pana cand celula isi pierde stabilitatea, se fisureaza, iar toata energia termica si electrochimica ramasa este dispersata in jur[6], ducand, de cele mai multe ori, la aparitia rapida si inevitabila a unui incendiu violent, extrem de greu de stins.

Problema incendiilor cauzate de bateriile de acumulatoare litiu-ion

Conform unui studiu efectuat de Underwriters Laboratories (UL) Firefighter Safety Research Institute, incendiile cauzate de bateriile de acumulatoare litiu-ion pun urmatoarele probleme:

  • Degajarea gazelor si a vaporilor explozivi pe durata ambalarii termice
  • Formarea si dispersarea norilor de vapori
  • Ineficacitatea stingerii incendiului.

Incendiile aparute prin ambalarea termica pot avea consecinte grave: scurgere de gaze toxice, incendii, explozii. Oricare dintre acestea pot duce la intreruperea activitatii in centrele de date.

Solutia Li-ion Tamer®

Este aproape imposibila oprirea unui proces de ambalare termica avansat, iar consecintele acestuia pot fi dezastruoase, explica expertii tehnici Honeywell in domeniul sistemelor de detectare a incendiilor. Din acest motiv, obiectivul major este depistarea oricarui defect al bateriilor de acumulatoare din timp si oprirea procesului inainte sa devina o problema.

Li-ion Tamer® este conceput pentru a oferi sistemelor de baterii de acumulatoare o protectie sporita, putand fi integrat in multe dintre sistemele aflate in centrele de date.

Incidentele de degajare de gaze apar atunci cand gazele sunt generate inauntrul fiecarei celule din cauza reactiilor exotermice care incep sa apara in urma unor probleme interne ale bateriilor de acumulatoare sau a unor probleme externe legate de suprasolicitare. Degajarea acestor gaze este primul indiciu de defectare a bateriilor de acumulatoare. Gazele se pot autopropaga pana cand acumulatorul incepe sa scoata fum si sa intre in faza completa de ambalare termica. Avand capacitatea de a detecta gazele, sistemul ofera o avertizare timpurie in cazul unui defect de celula si poate initia actiuni care sa ajute la diminuarea efectelor aparute in urma defectarii bateriilor de acumulatoare.

Li-ion Tamer® este conceput pentru a detecta si proteja atat modulele individuale, cat si solutiile integrate la nivel de incapere.

Click aici pentru a descarca brosura Honeywell despre tehnologiile pentru centre de date.

 

[1] https://uptimeinstitute.com/about-ui/press-releases/uptime-institute-11th-annual-global-data-center-survey
[2] https://www.cibsejournal.com/technical/battery-technology-vrla-or-li-ion-batteries/
[3] https://www.se.com/ww/en/work/solutions/system/s1/data-center-and-network-systems/trade-off-tools/lithium-ion-vs-vrla-ups-battery-tco-calculator/, a se vedea 10-Year TCO Breakdown

[4] https://datacenterfrontier.com/lithium-ion-batteries-offer-new-alternative-data-center-backup-power/
[5] https://www.se.com/ww/en/work/solutions/system/s1/data-center-and-network-systems/trade-off-tools/lithium-ion-vs-vrla-ups-battery-tco-calculator/, a se vedea segmentul 10-Year TCO Breakdown / Capex

[6] https://www.batterypoweronline.com/news/thermal-runaway-understanding-the-fundamentals-to-ensure-safer-batteries/

Categorii
Senzor de fum si foc
Senzor de fum si foc
Centrala sistem de alarma pentru combaterea fumului si incendiului
Centrala sistem de alarma pentru combaterea fumului si incendiului
Sistem de alarma pentru combaterea fumului si incendiului
Sistem de alarma pentru combaterea fumului si incendiului
Sistem antiincendiu, stingator de mana
Sistem antiincendiu, stingator de mana
Sistem de alarma pentru incendiu, fum si gaz
Sistem de alarma pentru incendiu, fum si gaz
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...