Statii de pompare apa uzata din plastic armat cu fibra de sticla Grundfos
Iata cateva detalii despre productia “Statiilor de Pompare Apa Uzata” (SPAU) din “Plastic Armat cu Fibra de Sticla” (GRP), precum si avantajele instalarii si utilizarii acestora in aplicatii destinate pomparii apelor uzate menajere si industriale.
In acest articol Grundfos prezenta doar SPAU-urile GRP, exista insa si optiunea SPAU-urilor din polietilena, produse in Danemarca.
Productia
SPAU-rile din GRP sunt fabricate de catre Grundfos Finlanda de mai bine de 30 de ani; prima statie de pompare prefabricata a intrat in functiune in anul 1975 si inca functioneaza in parametrii normali. Procesul de fabricare al rezervoarelor utilizeaza tehnica bobinarii si a pulverizarii; toate etapele din productie sunt automatizate, monitorizate complet; se asigura astfel o calitate superioara, verificata, fiecarui rezervor.
Structura principala SPAU-ri din GRP
Statiile GRP sunt foarte rezistente la abraziune si se pot monta in soluri cu un nivelul ridicat al apelor freatice sau in soluri dure, calcaroase.
Variantele constructive ale SPAU-rilor Grundfos:
- cu camera umeda
- cu camera uscata
- structura combinata sau personalizata dupa cerintele specifice fiecarei aplicatii.
Sunt solutii ce pot fi personalizate in functie de cerinte clientului, pe dimensiune si configuratie. Adancimea standard maxima este de 8 metri iar diametrele utilizate sunt cuprinse intre 1 si 3 m. Statiile de pompare sunt livrate ca unitati complete, echipate cu pompe, conducte, vane, unitati de control si dispozitive de service, etc.
Instalarea SPAU-urilor din GRP
Montarea SPAU-urilor din GRP prezinta o serie intreaga de avantaje si beneficii prin comparatie cu varianta clasica a chesoanelor din beton.
Evidentiem timpul scurt de excutie si de punere in functiune a ansamblului de pompare:
- camin
- instalatie de pompare si ventilare
- instalatie electrica si automatizare.
Timpul de instalare si montaj este redus astfel cu aproape 80% fata de o statie clasica din beton. Toate acestea sunt componente preasamblate si testate inca din fabrica, ajungand pe santier in faza prefabricata, gata de montaj. Transportul statiei pe amplasament se realizeaza cu mijloace clasice, folosind doar un utilaj de ridicare pentru descarcare si lansare pe pozitie. Constructorul trebuie sa asigure doar conditiile de montare pe pozitie prin pregatirea unei excavatii corespunzatoare lansarii statiei GRP.
Operarea si automatizarea statiei de pompare este asigurata de elemente de control si comunicatie de ultima generatie ce permit transmisia datelor la distanta catre dispecerat (SCADA). Controlerele utilizate asigura vizualizarea si modificarea unui numar mare de parametrii din cadrul procesului de pompare:
- masurare nivel apa
- starea pompei active si in stand-by
- volum pompat si eficienta pompa
- numar de porniri si ore de functionare
- timp de functionare
- nivel senzorilor de control
- monitorizarea consumului de putere si a retelei de alimentare
- masurarea temperaturii
- detectarea de umiditate
- masurare apa-in-ulei
- suprasarcina/subsarcina si supratensiune/subtensiune
- secventa faze si lipsa faza
- dezechilibru curent
- curbe de tendinta pentru valori analogice
- alarme, incluzand functia unica “instantaneu”.
Grundfos garanteaza faptul ca toate rezervoarele si partile interioare ale acestora respecta norme de proiectare foarte stricte; sunt produse ce indeplinesc cerintele legislatiei specifice din Comunitatea Europeana inclusiv Standardul (DIN) EN 12050-1.
Avantajele utilizarii statiilor de pompare apa uzata din plastic cu fibra de sticla Grundfos
- costuri de montaj reduse cu 25-30%
- instalare usoara
- timp redus de instalare/montaj (cu aproximativ 80% mai putin timp decat o statie din beton)
- testate din fabrica
- produse personalizate conform specificatiilor beneficiarului
- rezistenta ridicata
- interventii service facile
- statiile de pompare prefabricate sunt insotite de fise tehnice si manual de instalare pentru componentele ansamblului.
Autor: Bogdan Lupascu, Grundfos Designers’ Consultant.