Pompe Grundfos SQ/SQE pentru captarea apei subterane
Calitatea lucrarii si a echipamentelor conditioneaza durata de viata a forajului. Punctam acum detalii bine de stiut! In selectia pompei submersibile pentru foraj si in pregatirea executiei lucrarii.
SQ/SQE sunt echipamente de pompare dedicate aplicatiilor cu adancime si debite mici si medii. Pentru proiecte ce solicita foraje si debite mai mari, se foloseste gama SP/SPE ce urmeaza sa fie prezentata intr-un alt articol.
Tipuri de aplicatii pentru pompele SQ/SQE:
- Captare si alimentare cu apa in cladiri rezidentiale (cu un nivel sau blocuri cu maxim patru etaje)
- Captare si alimentare cu apa in cladiri comerciale/industriale ce nu solicita un debit mare de apa
- Captare si alimentare cu apa in micro-ferme
- Irigatii domestice (ex: gradina, casa, peluza).
SQ/SQE este pompa fiabila, compacta, usor de instalat si de exploatat in foraje de pana la 200 m si cu debite de maxim 2 l/s.
Detaliilor tehnice si avantaje:
- Diametru de 3”, adica un foraj cu un diametru mai mic
- Protectie la supraincalzire
- Randament hidraulic si eficienta buna a motorului
- Lungimea cablului ce poate fi reglata in functie de cerinte.
Iata caracteristici ale pompelor submersibile pentru foraj GRUNDFOS SQ/ SQE ce sunt un real avantaj pentru utilizatorul final:
- Protectia impotriva functionarii in gol
- SOFT START: Pornire usoara pentru evitarea tensionarii instalatiei
- Protectia la variatiile de tensiune
Bine de stiut! In selectia pompei si pregatirea forajului
- Cea mai mare cerere de apa (m³/h) nu poate fi niciodata o valoare mai mare decat debitul nominal al putului
- Presiunea la gura forajului (bar) este presiunea necesara pentru functionarea instalatiei. Presiunea nu poate fi mai mare decat presiunea maxima de functionare a elementelor din sistem (tevi, fitinguri, alte echipamente).
- Diametrul forajului
- Nivelul dinamic al apei = Nivelul operational al apei este stabilit impreuna cu randamentul nominal al putului, masurat de la cota terenului. Nu este relevant nivelul de apa masurat in stare de nefunctionare.
- Debitul nominal al apei = Randamentul nominal m³/h inseamna volumul de apa exploatat constant din fantana
- Adancimea stratului filtrat/sita este zona in care patrunde apa din stratul de apa al solului. Pompa trebuie instalata la nivelul superior al stratului filtrat/sita.
- Continutul de nisip al apei nu trebuie sa depaseasca 50 g/m³. Un continut mai mare de nisip poate reduce durata de viata a pompei si poate spori pericolul de blocare a acesteia, indiferent de calitatea pompei.
Prima pompa Grundfos pentru captare apa subterana a fost construita in anul 1967; a fost prima pompa submersibila din otel inoxidabil, a stabilit un standard de calitate si eficiente. Mai multe despre istoria inovatiilor Grundfos aici: https://www.grundfos.com/ro/about-us/news-and-media/news/grundfos--75-de-ani-de-pionierat-impreun