Evaluarea riscurilor de producere a incendiilor la sistemele fotovoltaice si recomandarile Schrack Seconet pentru securitatea investitiilor

Evaluarea riscurilor de producere a incendiilor la sistemele fotovoltaice si recomandarile Schrack Seconet pentru securitatea investitiilor
Evaluarea riscurilor de producere a incendiilor la sistemele fotovoltaice si recomandarile Schrack Seconet pentru securitatea investitiilor
Evaluarea riscurilor de producere a incendiilor la sistemele fotovoltaice si recomandarile Schrack Seconet pentru securitatea investitiilor

In contextul preocuparilor mondiale legate de gasirea unor solutii la problemele climatice si de mediu, statele Uniunii Europene s-au angajat sa realizeze neutralitatea climatica pana in 2050. Intrucat productia si utilizarea de energie reprezinta peste 75% din emisiile de gaze cu efect de sera, Uniunea a planificat transformarea progresiva a sistemului energetic incurajand surse de energie verde, regenerabila.

Astfel ca, Romania a cunoscut in ultimii ani un avans important privind generarea de energie solara din utilizarea panourilor fotovoltaice. In anumite conditii, acest avans nemaiintalnit pana acum, este urmat si de cresterea exponentiala a riscurilor de incendiu la aceste tipuri de instalatii electrice.

Posibile cauze ale incendiilor la sistemele fotovoltaice

Conexiuni realizate incorect sau defectuos: adesea, conexiunile incorecte, cablurile deteriorate sau componentele defecte ale sistemelor fotovoltaice duc la incendii. Aceste probleme sunt cauzate de instalarea necorespunzatoare, uzura naturala a componentelor sau de erorile de proiectare.

Supraincalzire din cauza contactelor imperfecte: contactele deficitare sau imbatranite prematur sunt surse potentiale de pericol. Acestea pot duce la scurtcircuite care provoaca supraincalzire si, in cele din urma, aprindere sau arc electric la sistemele fotovoltaice cu tensiuni DC de pana la 1000 VDC.

Cleme de conexiune slabite: clemele de conexiune slabite prezinta, de asemenea, un risc semnificativ. Acestea pot cauza intreruperi de curent si pot creste riscul de incendiu.

Componente dimensionate necorespunzator: componentele subdimensionate care nu indeplinesc cerintele sistemului pot cauza supraincarcari si apare posibilitatea aparitiei unui incendiu.

Defectiuni electrice: defectiunile sistemului electric, cum ar fi scurtcircuitul sau arcul electric, sunt cauze potentiale de incendiu, mai ales daca nu sunt detectate la timp.

Uzura materialelor izolante si conductoare: imbatranirea sau uzura materialelor din modulele fotovoltaice sau din structura de montaj poate duce la defectiuni electrice si astfel la riscul de incendiu, in special din cauza influentelor mediului, cum ar fi praful, grindina si murdaria.

Cuiburile de pasari: acumularile de frunze sau crengi sub modulele montate pe acoperisul cladirilor cresc riscul de combustie in cazul unui fulger sau scurtcircuit, existand riscul important de prabusire a acoperisului si de propagare a flacarilor. Toate aceste riscuri pot fi reduse la minimum prin urmarirea unui plan de masuri preventive ce include atat instalarea, inspectia si mentenanta periodica realizate de personal tehnic autorizat ANRE, cat si supravegherea suplimentara printr-un sistem performant de detectie si semnalizare a incendiului.

Monitorizarea LISTEC, cheia catre detectia timpurie a incendiilor la panourile fotovoltaice

Evaluarea riscurilor de producere a incendiilor la sistemele fotovoltaice si recomandarile Schrack Seconet pentru securitatea investitiilor
Evaluarea riscurilor de producere a incendiilor la sistemele fotovoltaice si recomandarile Schrack Seconet pentru securitatea investitiilor

Detectia incendiilor la sistemele fotovoltaice este o sarcina aproape imposibil de realizat datorita conditiilor grele de mediu. Schrack Seconet indeplineste cu succes aceasta sarcina prin intermediul inovativului sistem LISTEC. Acesta monitorizeaza si masoara constant temperatura sistemelor fotovoltaice semnalizand in mod fiabil incendiul si localizandu-l cu precizie extrema.

In plus, acesta ofera un pachet de functii suplimentare, utile pentru securitatea si eficienta panourilor solare.

„Monitorizarea eficientei modulului fotovoltaic, evaluarea in functie de eficacitate, analiza conditiilor ambientale (de exemplu, umbra), detectarea supraincalzirii invertorului, pornirea sistemului de racire pentru readucerea modului in parametri normali, semnalizarea si oprirea instalatiei in caz de incendiu – acestea sunt avantajele imbatabile aduse de sistemele LISTEC & Integral EvoxX in sectorul panourilor solare. Cautam intotdeauna solutii fiabile, inovative si competente pentru protejarea vietii si proprietatii – responsabilitate proiectata intotdeauna cu gandul la generatiile viitoare si mediul inconjurator’’ declara domnul Alexandru Mateiciuc, Head of Representative Office Romania, Moldova and Bulgaria.

Dar cum functioneaza acest sistem inovativ si cum se poate interconecta in sistemele de semnalizare incendiu deja existente?

Sistemul LISTEC foloseste un principiu de detectie unic in lume, fiind format dintr-un detector liniar de temperatura tip cablu cu senzori si o unitate de evaluare, ce are rolul de a analiza informatiile. Cablul cu senzori este flexibil, poate fi instalat de-a lungul intregului sistem fotovoltaic si nu necesita activitati de mentenanta, este rezistent la intemperii si raze UV asigurand protectie completa pentru intreaga
durata de viata a sistemului.

Interiorul cablului LISTEC este proiectat cu senzori de masurare a temperaturii la distante liber selectabile si interconectati printr-un conductor plat tip panglica. Fiecare senzor de temperatura are o adresa fixa, fapt ce asigura identificarea precisa a locatiei fizice pe cablu. Un invelis de aluminiu, complet inchis protejeaza cablul de influente electromagnetice, mantaua fiind produsa dintr-un material ignifug,
fara halogen. La fiecare zece secunde, temperatura din panourile fotovoltaice este interogata de senzorii aranjati individual putand inregistra cu o precizie extrema inclusiv o crestere a temperaturii de 0,1⁰C.

Unitatea de evaluare SCU 835 este elementul central al sistemului. Aceasta executa interogarea ciclica a senzorilor, inregistreaza valorile temperaturii masurate de fiecare senzor si evalueaza datele conform unei valori de referinta si diverse alte criterii. Unitatea nu permite declansarea de alarme false, prin integrarea unui algoritm de evaluare unic si inteligent si prin constructia speciala. Practic, niciunul dintre senzorii incorporati nu poate fi influentat de mediul extern prin praf, caldura, fum, umiditate etc. si prin urmare nu poate emite alarme false inclusiv la monitorizarea panourilor fotovoltaice.

Alarma de incendiu este declansata doar atunci cand valoarea temperaturii masurata de un senzor depaseste un anumit prag sau este inregistrata o crestere a temperaturii cu o valoare predefinita intr-un anumit interval de timp (detectie diferentiala).

Pentru a facilita monitorizarea centralizata, LISTEC se poate integra in sistemele Integral EvoxX deja existente prin intermediul modului de bucla XLM35.

Acest modul se monteaza in carcasa unitatii de evaluare SCU835 si permite o conexiune standard cu centralele de incendiu Schrack Seconet, oferind cele mai inalte norme de siguranta. Cablul cu senzori LISTEC poate fi conectat direct in bucla cu detectori eliminand cablarea suplimentara.

Sistemul LISTEC poate monitoriza pana la 8 zone de detectie si ofera o acoperire completa pentru sistemele fotovoltaice. Comunicarea directa dintre SCU 835 si centrala de incendiu Integral EvoxX este posibila si prin protocolul MODBUS TCP/IP – un avantaj clar pentru schimbul si monitorizarea detaliata a datelor.

Precis, fiabil si robust, sistemul LISTEC este aprobat conform EN 54-22:2020-07 (G 221004) si reprezinta in momentul de fata solutia de top pentru protejarea sistemelor fotovoltaice impotriva incendiilor.

Produse mentionate in articol
Sistem d-LIST pentru detectia incendiilor la panourile solare
 
Sistem d-LIST pentru detectia incendiilor la panourile solare

Detector liniar de temperatura cu senzori individuali pentru detectia si semnalizarea incendiilor la panourile solare. In interiorul cablului senzorial sunt puncte de masurare a temperaturii la distante liber selectabile, care sunt interconectate printr-un conductor plat tip panglica. Senzorii de temperatura au adrese fixe, fapt ce asigura identificarea precisa a locatiei fizice pe cablu. Un invelis de aluminiu complet inchis protejeaza cablul de influente electromagnetice, mantaua fiind produsa dintr-un material ignifug si fara halogen. Unitatea de evaluare SCU 835 este elementul central al sistemului d-LIST, care alimenteaza doua linii de cablu SEC 15, executa adresarea ciclica a senzorilor conectati la fiecare 10 secunde si care inregistreaza valorile temperaturii masurate de fiecare senzor si evalueaza datele cu referinta la diverse criterii. Alarma de incendiu este declansata atunci cand valoarea temperaturii masurata de un senzor depaseste un anumit prag sau este inregistrata o crestere a temperaturii cu o valoare predefinita intr-un anumit interval de timp (detectie diferentiala). Ambele valori pentru alarmare pot fi liber programabile, separat pentru fiecare linie de cablu. Pentru proiectarea si instalarea sistemelor automate de alarmare la incendiu, trebuie respectate normele si instructiunile specifice tarii in care se executa proiectul. Sistem este certificat de VdS in conformitate cu EN 54-22 clasele A1N, A2N, BN, CN. Sistemul necesita o mentenanta minima.

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Centrale de incendiu Schrack Seconet Integral EvoxX
 
Centrale de incendiu Schrack Seconet Integral EvoxX

Solutia Schrack Seconet Integral EvoxX modulara si flexibila este potrivita pentru toate dimensiunile sistemului si face ceea ce nimeni nu poate face: poate fi realizata complet redundant si, in caz de esec, sistemul redundant preia functionarea fara probleme. Aceasta inseamna protectie puternica impotriva incendiilor,

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Senzor de fum si foc
Senzor de fum si foc
Centrala sistem de alarma pentru combaterea fumului si incendiului
Centrala sistem de alarma pentru combaterea fumului si incendiului
Sistem de alarma pentru incendiu, fum si gaz
Sistem de alarma pentru incendiu, fum si gaz
Instalatii electrice
Instalatii electrice
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...