O solutie fiabila si ecologica este esentiala pentru productia care necesita refrigerare
In cadrul unui proiect de lansare a gamelor de produse din carne maturata, societatea intentioneaza sa isi extinda echipamentele de productie si opteaza pentru o noua instalatie de refrigerare cu amoniac / Greenway®Neo.
Societatea Salaisons Pyrénéennes, fondata in 1927, este specializata in fabricarea de produse din carne maturata (carnati, jambon crud uscat, coppa, pancetta etc.). Situata la poalele Pirineilor, in Bordères sur l’Echez, compania are 35 angajati si o cifra de afaceri de 21 milioane euro (in 2018). Asemeni unei alte companii binecunoscute din sud-vestul Frantei, casa Delpeyrat si pateurile sale, apartine grupului cooperativ Maisadour si contribuie la introducerea acesteia in randul consumatorilor gurmanzi.
In aprilie 2018, a fost luat in calcul un proiect de dezvoltare de produse din carne sarata de mici dimensiuni, pentru a completa gama de produse cu valoare adaugata mare ale marcii Delpeyrat. S-a luat decizia de a le fabrica in atelierele companiei Salaisons Pyrénéennes.
Acest lucru se traduce prin infiintarea unui lant de productie a carnii de porc care se bazeaza pe 4 piloni:
- produse alimentare franceze fara OMG-uri
- bunastarea animalelor
- lipsa tratamentelor cu antibiotice
- respect pentru mediul inconjurator.
Scopul acestui proiect este de a dubla, in viitorul apropiat, volumul de produse din carne sarata de mici dimensiuni, de unde necesitatea de a revizui instalatiile frigorifice.
Procesul de racire este un element major in productia de carne sarata de mici dimensiuni.
Asa cum aminteste Frédéric Duprat, directorul unitatii de productie,„Aceasta este baza activitatii noastre. Fie ca este vorba despre depozitarea materiilor prime, pentru prefierbere sau uscare, avem nevoie de frig pentru a le pastra, dar si pentru a le mentine umiditatea. Calitatea produselor noastre depinde de aceasta. Trebuie sa fim vigilenti cu privire la tehnologia utilizata pentru a ne asigura echipamentul de productie si continuitatea afacerii noastre.”
In fata dezvoltarii legislatiei privind refrigerantii si a cresterii capacitatii de productie in anii urmatori, societatea Salaisons Pyrénéennes lanseaza o cerere de oferte pentru instalatia lor de refrigerare, in scopul:„de a avea o solutie ecologica satisfacatoare, durabila si sustenabila”, dupa cum subliniaza Frédéric Duprat.
Implementarea unui sistem indirect cu Greenway® Neo
Compania Sarrat, situata in Sauveterre de Béarn, este foarte atasata zonei rurale inconjuratoare si doreste sa contribuie zilnic la tranzitia energetica si ecologica prin crearea de proiecte inovatoare in domeniul refrigerarii industriale. In decembrie 2018, societatea a obtinut contractul prin propunerea unei asa-numite instalatii indirecte, cu amoniac ca agent refrigerant si lichidul de transfer termic pe baza vegetala Greenway®Neo pentru alimentarea echipamentelor de productie si depozitare. Mobilizarea sa cu privire la proiect si know-how-ul sau tehnic au reasigurat foarte rapid utilizatorul final si directiunea tehnica a Delpeyrat. In plus, solutia tehnologica aleasa reprezinta o investitie in valoare de 900.000 € si este perfect adaptata proiectului de extindere a unitatii de productie a societatii Salaisons Pyrénéennes, care va avea loc pas cu pas.
Lucrarile la fata locului au fost finalizate in trei luni, conform cerintelor clientului, folosind o reprezentare in 3D a proiectului, ceea ce a economisit timp pentru toti tehnicienii implicati. Modelarea in acest mod a simplificat, de asemenea, faza de prefabricare a echipamentelor la montor si implementarea in locatie, avand in vedere spatiul disponibil foarte limitat.
Utilajul montat este simplu, compact si modular. Sunt instalate doua grupuri frigorifice independente, marca Tec Froid. Fiecare dintre acestea consta dintr-un compresor cu surub Bitzer de tip OSKA 8581-K echipat cu variator de viteza. Puterea frigorifica instalata este de 2×380 kW la -11°C. Incarcatura de amoniac este de 2×49 kg, iar in circuit sunt utilizati 120 litri de ulei Reniso Ultracol 68.
Condensatorul este echipat cu un dispozitiv flotant de inalta presiune, la un regim de +45°C, care permite producerea apei calde. Pentru a economisi energie, caldura grupurilor frigorifice este recuperata pentru atelierul de uscare a produselor din carne sarata si pentru uscarea atelierului dupa spalare, pentru a preveni contaminarile si dezvoltarea mucegaiurilor.
Grupurile frigorifice sunt incluse in cabine speciale, construite pe masura, cu usi acustice ce permit reducerea la jumatate a nivelului sonor.
La nivelul circuitului secundar, toate pompele sunt dublate pentru a securiza functionarea instalatiei. Societatea Sarrat a ales lichidul de transfer termic Greenway® Neo pentru beneficiile sale ecologice. „Este un lichid vegetal care ne permite diferentierea pe piata si reduce amprenta de carbon. Se obtine o protectie excelenta impotriva inghetului, iar vascozitatea sa scazuta reduce marimea pompei si dimensiunile tevilor. Alegand Greenway® Neo, avem o abordare globala mai virtuoasa decat produsele clasice, pe baza de petrol.” aminteste inginerul Laurent Sarrat.
Inainte, aceste masini furnizau frig pentru 1 camera de lucru, 5 camere reci, 4 cuptoare si 5 uscatoare, iar acum pentru 4 camere de lucru, 10 camere reci, 6 cuptoare si 7 uscatoare.
Solutia
„Utilizam Greenway® Neo din 2017 si suntem multumiti de alegerea facuta. Cu acest lichid, ne inscriem perfect in spiritul vremurilor noastre si contribuim pe deplin la tranzitia ecologica”. Laurent Sarrat, Managerul Sarrat.
Les Salaisons Pyrénéennes un know-how autentic
Infiintata in 1927, societatea Salaison Pyrénéennes este recunoscuta pentru jambonul si produsele sale din carne sarata exceptionale. Pozitia sa geografica in bazinul Adour este favorabila maturarii produselor.
Aici se produce Jambonul de Bayonne care beneficiaza de IGP (Indicatie geografica protejata) si garanteaza consumatorilor autenticitatea si calitatea sa.
Sediul social al societatii Salaisons Pyrénéennes este la Ibos unde se afla o unitate de prelucrare a suncii uscate. Activitatea de la Bordères sur l’Echez este concentrata pe produse din carne maturata (carnati, carnati chorizo, coppa, fileuri, pancetta). Anual sunt prelucrate 800 tone de produse.