Intreg conceptul are la baza folosirea materialelor specifice unei crame autentice - piatra naturala si lemnul
Procesul de extindere si modernizare a aeroportului international Henri Coanda este inca in desfasurare, urmarindu-se atingerea celor mai inalte standarde de calitate pentru facilitatile si serviciile oferite. Compania Atvangarde, dupa amenajarea artizanatului dedicat vanzarii produselor traditionale romanesti - Art&Craft - a fost selectata si pentru realizarea mobilierului din magazinul dedicat vanzarii vinurilor: Wine Express Shop.
Studioul de arhitectura D3/Abstract Design a proiectat amenajarea astfel incat sa ofere o experienta completa pentru clienti, acestia simtindu-se ca intr-o adevarata crama. Prin urmare, intreg conceptul are la baza folosirea materialelor specifice unei crame autentice: piatra naturala si lemnul.
Experienta in prelucrarea unei diversitati de materiale si tehnologiile de fabricatie de ultima generatie au permis redarea intocmai viziunii arhitectilor, gasind chiar si solutii alternative pentru unele materialele propuse initial, care insa nu erau fezabile in contextul existent. Spre exemplu, placarea cu andezit fiamat buceardat propusa in proiect a fost inlocuita cu HPL Polyrey Ciment Frais - un finisaj ce imita piatra naturala - pentru a reduce incarcarea generata de piatra de 20 mm asupra structurii mobilierului. Astfel, backwall-urile au devenit usor manevrabile, pastrand in acelasi timp aspectul finisajului de la care s-a pornit.
Pe langa acesta, materialele folosite la realizarea mobilierului pentru magazin sunt: MDF furniruit cu esenta autohtona de stejar, MDF vopsit mat, tabla vopsita, plexiglas transparent si nu in ultimul rand piatra acrilica naturala HI-MACS. Si pentru a respecta cerintele stricte ale mobilierului pentru aeroporturi in privinta rezistentei la foc, MDF-ul utilizat este ignifugat.
Pentru ca mobilierul sa evientieze si sa puna in valoare produsele folosind in acelasi timp spatiul in mod eficient, acesta este alcatuit in principal din backwall-uri dispuse vertical si din gondole plasate in camp. Backwall-urile fac trimitere la modul de depozitare traditional al sticlelor de vin in lazi de lemn. Fiecare cutie are la baza un insert din plexiglas transparent, in spatele caruia se afla o banda LED. S-au realizat numeroase teste care au luat in calcul diferite tipuri de plexiglas, intensitati si temperaturi diferite ale benzilor LED si pozitionarea acestora pentru a ajunge la sistemul de iluminare optim. Desi mobilierul conferea o imagine unitara, el trebuia sa evidentieze cat mai mult produsul, astfel ca sticlele de vin nu trebuiau sa reflecte lumina pentru a nu distrage atentia dinspre produse. Un detaliu distinctiv al acestor backwall-uri este pozitionarea “lazilor” din partea inferioara: acestea sunt inclinate in functie de unghiul de proiectie al privirii consumatorilor. De asemenea, backwall-urile cu vinuri personalizate, sponsorizate de o marca anume, au zona superioara spatiului de depozitare iluminata din spate printr-un insert de plexiglas rosu.
Un alt element distinctiv al spatiului comercial este evidentierea muchiilor prin imbinari la 45 de grade si urmarirea liniilor drepte in designul mobilierului. Cash deskul se integreaza in amenajarea magazinului atat prin volumele simple, drepte, cat si prin materialele folosite: HI-MACS, tabla vopsita si plexiglas transparent. HI-MACS este un material compozit care intruchipeaza aspectul pietrei naturale si indeplineste toate cerintele functionale pentru aplicatiile din aeroporturi: flamabilitate redusa, rezistenta ridicata la utilizare intensiva, suprafata neporoasa igienica usor de curatat si de intretinut. Cerintele studioului de arhitectura au fost centrate pe finisaje specifice si pe calitatea exceptionala a executiei, iar Atvangarde a reusit si de aceasta data sa le indeplineasca cu succes.
Proiect: Wine Express Shop
Locatie: Aeroportul International Henri Coanda, Bucuresti
Arhitect: Adrian Rosca |3D/Abstract
Fabricator: Atvangarde
Material: HI-MACS Alpine White, MDF vopsit, MDF furniruit, tabla vopsita, plexiglas, HPL Polyrey
Foto: Alexei Tacu.