5 faze pentru functionarea corecta a logisticii la rece cu Campisa

Logistica la rece: secretele mentinerii temperaturii

5 faze pentru functionarea corecta a logisticii la rece cu Campisa
5 faze pentru functionarea corecta a logisticii la rece cu Campisa

Termenul de logistica la rece se refera la o serie de procese si acoperiri ale lantului de aprovizionare care asigura mentinerea unei anumite temperaturi in timpul fazelor de manipulare, incarcare si descarcare, precum si depozitarea produselor proaspete si congelate.

Cand vorbim despre lantul frigului, de fapt, ne referim la traseul pe care il parcurg produsele perisabile supuse unor intervale precise de temperatura, de la uzina de productie pana la punctul de vanzare fara a suferi daune cauzate de schimbarile periculoase de temperatura.

Din acest motiv Campisa este specializata de 50 de ani in furnizarea de echipamente pentru docuri speciale de incarcare pentru lantul de frig.

De fapt, alegerea echipamentului potrivit pentru intretinerea corecta a lantului de frig trebuie bine gandita, acordand o atentie deosebita:

  1. Eliminarii puntilor termice dintre rampa si mediul exterior, dintre usa si structura de fixare.
  2. Eliminarii riscului de condens care poate crea rugina.
  3. Eliminarii riscului de scurgere a grasimii sau ruginei cauzat adesea de arcurile de contrabalansare ale usilor, astfel acordand o atentie maxima igienei.


Sa aflam care sunt secretele si sfaturile pentru mentinerea corecta a temperaturilor in logistica rece.

Ce este logistica la rece?

Logistica la rece include toata acea serie de infrastructuri, echipamente, strategii si resurse operationale care gestioneaza fluxurile de marfuri in fiecare etapa: de la aprovizionarea cu materii prime pana la livrarea produsului finit catre client.

Din acest motiv, logistica la rece nu prevede doar trecerea produselor proaspete si congelate de la fabricile de productie la centrele de distributie, ci urmareste intregul ciclu al produsului care trebuie sa-si pastreze calitatile si caracteristicile (mai ales in cazul produselor alimentare sau medicamentelor).

In plus, lantul de frig prevede gestionarea produselor care au temperaturi diferite variind de la -40°C si -18°C ca in cazul produselor congelate, pana la temperaturi de -70°C in cazul medicamentelor.

5 faze pentru functionarea corecta a logisticii la rece cu Campisa
5 faze pentru functionarea corecta a logisticii la rece cu Campisa

5 faze pentru functionarea corecta a logisticii la rece

Pentru a permite functionarea corecta, logistica la rece este impartita in 5 faze:

  1. Management in mediu frigorific
    Logistica la rece incepe in interiorul depozitului frigorific al fabricii de productie. Acest depozit trebuie sa fie proiectat si dotat cu instrumente si sisteme capabile sa raspunda nevoilor de mentinere a temperaturii. De exemplu, usile industriale termoizolante Campisa sunt o solutie excelenta de izolare pentru medii in timpul fluxurilor de intrare si de iesire ale produselor.
  2. Depozitare in depozite cu temperatura controlata
    A doua faza prevede ambalarea marfurilor inainte de incarcarea acestora pe docurile exterioare; fiecare marfa este atent pregatita si depozitata cu paturi termice, gheata carbonica sau cu paleti si folie de plastic si ulterior depozitata in depozite precum depozite si acoperisuri din PVC.
  3. Optimizarea transportului
    Aceasta este faza in care produsele proaspete sau congelate trec prin benurile de incarcare pentru a fi transportate cu autovehicule dotate cu camere frigorifice care respecta protocoalele igienico-sanitare ale legislatiei ATP (Accord Transport Perissable) care impune echipamente izoterme in conditiile legii, pentru toate vehiculele care transporta marfuri perisabile.
  4. Transport pe vehicule izolate
    Este vorba de transportul propriu-zis al produselor in centrele logistice si depozitele, care la randul lor trebuie sa fie dotate cu chei si puncte de incarcare la temperatura controlata, in care marfurile vor fi apoi manipulate de catre operatori in camerele frigorifice corespunzatoare.
  5. Conservarea produselor in punctele de vanzare
    Ultima faza care caracterizeaza lantul de frig este calatoria pe care o fac produsele proaspete catre punctele lor de vanzare cu amanuntul respective. Aici vor fi amplasate in blaturile speciale frigorifice si ulterior vandute clientului final.


De o importanta fundamentala este faptul ca intretinerea lantului de frig trebuie sa respecte parametri stricti, dictati de o reglementare legislativa pentru a satisface standardele de igiena si protocoalele HACCP.

Fiecare trecere intre o faza si alta ar putea fi de fapt daunatoare produselor si, prin urmare, sa le modifice proprietatile, crescand riscul de dezvoltare a virusurilor si bacteriilor.

Din acest motiv, conform regulamentului CE nr. 37/2005, mijloacele de transport si depozitele alimentare si farmaceutice trebuie sa fie dotate cu instrumente speciale pentru controlul temperaturii.

5 faze pentru functionarea corecta a logisticii la rece cu Campisa
5 faze pentru functionarea corecta a logisticii la rece cu Campisa

Descoperiti toate solutiile de logistica la rece, cum ar fi: docuri izoterme de incarcare, usi sectionale izolate, materiale de etansare retractabile si multe altele pentru a maximiza performanta logistica a produselor proaspete sau congelate.​

Produse mentionate in articol
Docuri si rampe de egalizare Campisa Sisteme de deschidere hidraulica Fidelity Usi rapide Campisa
 
Echipamente Campisa pentru logistica la rece
3 produse

Docuri, rampe de egalizare, usi rapide Campisa si sisteme de actionare hidraulice Fidelity.

3 produse
Brosura
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Doc, rampa de egalizare
Doc, rampa de egalizare
Tehnologie pentru depozite
Tehnologie pentru depozite
Echipamente
Echipamente
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...